De gevangenis in Leipzig waar Albakr zelfmoord heeft gepleegd
NOS Nieuws

Broer terreurverdachte: Jaber al-Bakr radicaliseerde in Duitsland

De terreurverdachte Jaber al-Bakr die woensdag in zijn Duitse cel zelfmoord pleegde, is in Duitsland geradicaliseerd. Dat zegt zijn tien jaar oudere broer Alaa al-Bakr in een telefoongesprek met Der Spiegel. Eerder gingen Duitse media ervan uit dat hij in Syrië radicaliseerde.

In 2014 vluchtte de toen 20-jarige Jaber al-Bakr naar Duitsland. Volgens zijn broer was hij op dat moment helemaal niet politiek geëngageerd. Eenmaal in Duitsland bekeek hij internetvideo’s met gruwelijke oorlogsbeelden uit Syrië en zou hij zijn gehersenspoeld door een imam in Berlijn.

Volgens de broer moedigde de imam Jaber aan om niet in Duitsland te blijven, maar terug te keren naar Syrië om te vechten. Welke imam dat was wil Alaa al-Bakr niet zeggen.

Terug naar Syrië

Jaber terug ging naar Syrië nadat hij in Duitsland zijn vluchtelingstatus had gekregen. Volgens Alaa al-Bakr ging hij naar Raqqa om daar voor IS te vechten. Alaa en zijn familie zouden toen het contact met Jaber hebben verbroken. Ergens in de afgelopen twee maanden zou hij naar Duitsland zijn teruggekeerd.

Hoewel het volgens zijn broer vaststaat dat Jaber was geradicaliseerd en voor IS vocht, gelooft hij niet dat hij echt van plan was een aanslag te plegen. “Dat is een leugen", zegt hij tegen Der Spiegel. “Ik heb mijn broer opgevoed. Hij heeft nog nooit een aanslag gepleegd.”

Explosieven

Jaber al-Bakr werd maandag in Leipzig opgepakt. Hij zou op het punt hebben gestaan een aanslag te plegen op een vliegveld in Berlijn. In zijn huis vond de politie een paar kilo explosieven.

Woensdagnacht hing al-Bakr zich op in zijn cel. De politie in Saksen krijgt zware kritiek op het optreden in deze zaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl