Sjinkie Knegt
NOS SportAangepast

Knegt: mijn laatste resultaat is een boarding, dat helpt niet echt

Sjinkie Knegt is met de Nederlandse shorttrackploeg naar Calgary gereisd, waar op 4 november het nieuwe wereldbekerseizoen van start gaat. Het wordt voor Knegt de eerste wedstrijd sinds medio februari. Toen kwam de 'Schicht uit Bantega' tijdens de wereldbekerfinale in Dordrecht hard in de boarding terecht. Het betekende een abrupt einde van het seizoen voor Knegt.

Terugdenken aan de val, waarbij hij drie gebroken ribben, inwendige kneuzingen en een scheur in de lever opliep, doet Knegt liever niet. “Ik weet nog precies wat er gebeurde. Maar ik wil het gewoon vergeten. Ik heb een hele goede zomer gedraaid. We gaan weer opnieuw beginnen.

Knegt ziet het incident als een risico van het vak. “Het is zwaar klote dat zoiets gebeurt. Maar het hoort ook bij de sport. Ik zat heel vaak aan de goede kant van de streep, zonder ernstige blessures. Nu maak je een keer zo’n klapper en dan moet je gewoon voor de gevolgen staan en zes weken aan de kant zitten. En dan gewoon weer rustig gaan trainen zodat je de zomer weer fit kan beginnen.”

De 'Val van Dordt' had ook zomaar tot mentale problemen kunnen leiden. Bij een sporter die zo hard ten val komt, ligt angst op de loer. Maar Knegt is een geval apart. “Het is niet de bedoeling dat ik erover na ga denken. Ik heb alweer heel wat uurtjes achter de rug op het ijs en het gaat nog net zo gek als dat het voorheen ging. En ik doe nog steeds geen pas opzij voor andere jongens.”

  • ANP
    Sjinkie Knegt wordt afgevoerd op een brancard na een val in Dordrecht
  • NOS/Rutger Hekman
    Sjinkie Knegt ligt op het ijs in Dordrecht

Bondscoach Jeroen Otter ziet ook niet snel gebeuren dat 'de val' bij Knegt tussen de oren gaat zitten. "Bij een normale schaatser wel, maar ik geloof niet dat Sjinkie in die categorie valt. Dat is hij allang vergeten. Hij focust zich op hoe hij vandaag moet schaatsen. Hij kijkt niet zover vooruit en hij kijkt zeker niet terug. Ik heb hem er nog niet op kunnen betrappen dat hij ergens mee blijft zitten."

Het voortijdige einde van het seizoen betekende dat Knegt het WK in maart moest missen. Dat gemis neemt hij mee naar het nieuwe shorttrackjaar. “Normaal is het WK een laatste referentie. Dat geeft zelfvertrouwen als je dan weer een volgende wedstrijd ingaat. Mijn laatste resultaat is een boarding en dat helpt niet mee. Maar ik denk dat ik de knop wel kan omzetten. Ik ga totaal blanco het nieuwe seizoen in.”

Sjinkie Knegt is Sportman van het Jaar 2015

Dus wil Sjinkie Knegt het komende half jaar weer volop meedoen voor de hoofdprijzen, bij voorkeur tijdens het WK dat van 10 tot en met 12 maart in Ahoy wordt gehouden. De blik vooruit. Het verleden afgesloten. Al beseft Knegt als geen ander dat de val van Dordrecht een markant punt is in zijn shorttrackcarrière.

“Een hele grote plek. Door die val kon ik mijn wereldtitel niet verdedigen, wat ontzettend jammer was. Dus het zal altijd een kleine meesleep met zich meebrengen. Maar ik denk niet dat ik er sporttechnisch gezien veel last van zal hebben.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl