Gewassen van Monsanto
NOS NieuwsAangepast

Demonstratie tegen biotechbedrijf Monsanto niet op straat, maar in een 'rechtbank'

Activisten die tegen biotechbedrijf Monsanto zijn, gaan vandaag niet de straat op, maar klagen de multinational aan in een 'internationaal tribunaal' in Den Haag. Het klinkt als een variant op het Joegoslaviëtribunaal, maar dit 'International Monsanto Tribunal' heeft geen enkele juridische basis.

Het tribunaal is door de activisten zelf opgezet om de volgens hen kwalijke praktijken van het Amerikaanse bedrijf twee dagen lang onder de aandacht te krijgen.

Volgens de activisten schaadt Monsanto het milieu en de gezondheid, onder meer met zijn pesticide Roundup en door de ontwikkeling van genetisch gemodificeerde gewassen.

'Schijnproces'

Monsanto noemt het tribunaal 'een geënsceneerd evenement, een schijnproces waar tegenstanders van landbouwtechnologie en van Monsanto optreden als organisator, rechter en jury, en waarvan de uitkomst bij voorbaat vaststaat.'

Het bedrijf zegt niet mee te doen aan de 'stunt van een koepel van biologische-landbouworganisaties en andere partijen die zich fel verzetten tegen moderne landbouwmethoden'.

Rechters

De organisatoren van het tribunaal zijn onder meer de Indiase landbouwactiviste Vandana Shiva, de voormalige Franse minister van Milieu Corinne Lepage en Arnaud Apotheker, die bij Greenpeace actie voerde tegen genetische modificatie.

Het tribunaal heeft vijf juristen aangesteld die voor rechter zullen spelen.

Glyfosaat

Over onkruidverdelger Roundup van Monsanto, oftewel glyfosaat, is vooral in Europa veel te doen. Volgens het ene adviesorgaan van wereldgezondheidsorganisatie WHO is het mogelijk kankerverwekkend, volgens een ander adviesorgaan zijn daar geen bewijzen voor.

Sinds eind maart mag het middel in Nederland niet meer gebruikt worden op verharde wegen om onkruid weg te krijgen. Maar in de landbouw is het wel toegestaan en particulieren mogen het ook in hun tuin gebruiken.

Gentech

Een ander verkoopsucces van Monsanto zijn genetisch gemodificeerde groenten en fruit. De activisten vinden dit 'Frankensteinvoedsel', maar volgens een recent grootschalig onderzoek levert het geen gevaar op voor mens en milieu.

Naast dit tribunaal wordt er ook regelmatig gedemonstreerd tegen Monsanto. Het bedrijf werd onlangs overgenomen door het Duitse chemiebedrijf Bayer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl