ANP
NOS SchaatsenAangepast

Schaatsster Bowe mist start seizoen door hersenschudding

Wereldkampioene sprint Brittany Bowe mist komend weekeinde de start van het schaatsseizoen in Amerika. De 28-jarige schaatsster ondervindt nog te veel last van een in juli opgelopen hersenschudding.

De wedstrijden in Milwaukee die vandaag beginnen gelden als selectiewedstrijd voor de wereldbekerwedstrijden, waardoor de kans groot is dat Bowe ook ontbreekt bij de eerste internationale wedstrijden van dit seizoen.

Bowe liep de hersenschudding op bij een training op de ijshockeybaan. Ze kwam in botsing met een teamgenoot tijdens een training en stootte daarbij hard haar hoofd. "Ze zal niet deelnemen aan de Amerikaanse selectiewedstrijden dit weekend", zegt haar coach Matt Kooreman.

'Enorm teleurgesteld'

Hoewel ze zich dus niet op de reguliere wijze kan kwalificeren voor de wereldbekers, zit de deur voor Bowe nog niet geheel dicht. Vanwege haar status en het feit dat Amerika geen brede selectie van topschaatsers heeft, bestaat de kans dat Bowe een ticket krijgt toegewezen zodra zij weer fit is.

"Omdat zij medaillekandidate is op de grote toernooien heeft ze een mogelijkheid later in te stromen. Ik weet dat ze enorm teleurgesteld is als ze niet kan deelnemen aan de wereldbekers", zegt Kooreman.

Op nummer één komt haar eigen gezondheid en op nummer twee dat we haar fit aan de start krijgen bij de WK afstanden in februari.

Matt Kooreman

Bowe won vorig seizoen nog het klassement van de wereldbekers over 1.000, 1.500 meter en het overall klassement. Indien ze de eerste wereldbekerwedstrijden van dit seizoen mist, is het evenaren van die prestatie vrijwel onmogelijk.

Wanneer Bowe weer in actie kan komen is nog niet duidelijk. Kooreman: "Ik hoop dat ze snel genoeg kan herstellen om aan tenminste nog een aantal van de wereldbekers voor kerst mee te doen. Alleen bij een hersenschudding is het lastig in te schatten wanneer dat zal zijn."

Wereldbekers

Het eerste blok wereldbekers begint 11 november in het Chinese Harbin en gaat via Nagano (Japan) en Astana (Kazachstan) naar Heerenveen. In Thialf wordt er vanaf 9 december geschaatst door de wereldtop.

"We wijzen haar op het 'grote plaatje'. Op nummer één komt haar eigen gezondheid en op nummer twee dat we haar fit aan de start krijgen bij de WK afstanden in februari", besluit Kooreman.

Wüst

Vorig seizoen miste Ireen Wüst het gehele eerste deel van de wereldbekers doordat zij zich na een hersenschudding niet wist te plaatsen.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl