Santos verlengt staakt-het-vuren met FARC

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

President Santos over verlenging van het staakt-het-vuren

President Santos van Colombia verlengt het staakt-het-vuren met guerrillabeweging FARC tot 31 december. De overeenkomst zou eind oktober aflopen. Santos zei op televisie dat hij meer tijd nodig heeft om het vredesverdrag met de FARC aan te passen. In een referendum wees de  Colombiaanse bevolking het verdrag met een zeer kleine meerderheid af. 

Veel burgers willen dat de FARC na tientallen jaren van oorlog harder wordt aangepakt. Gisteren gingen in de hoofdstad Bogotá 30.000 mensen de straat op en riepen om hardere maatregelen. Ook in Cali, Medellín en Manizales waren betogingen. 

Een week geleden kreeg Santos voor zijn inspanningen de Nobelprijs voor de Vrede toegekend. Volgens de president moet de nieuwe datum van 31 december niet worden gezien als een deadline of een ultimatum. 

Deze maand beginnen Colombia ook vredesonderhandelingen met de kleinere guerrillabeweging ELN. Die worden gehouden in buurland Ecuador. 

STER Reclame