NOS NieuwsAangepast

Ajax wacht onderzoek niet af en vervangt kunstgrasvelden

Voetbalclub Ajax gaat de kunstgrasvelden met rubberkorrels op het trainingscomplex De Toekomst vervangen. De club wil het onderzoek van het RIVM naar de mogelijke gezondheidsrisico's van het spelen op die velden niet afwachten. Dat bevestigt de club naar aanleiding van berichtgeving door AT5 hierover.

"Er zijn andere ondergronden waarop we kunnen spelen, zoals kunstgras met een andere vulling of natuurgras. Daarom hebben we ervoor gekozen niet te wachten, maar afscheid te nemen van het rubbergranulaat. Er is geen nieuwe ontwikkeling of andere aanleiding. Dit is een preventief besluit", zegt Miel Brinkhuis, de persvoorlichter van de club.

Door niet te wachten op de uitkomst van het onderzoek, wil de club voldoen aan zijn zorgplicht. "Jeugdspelers bij Ajax zitten veel meer uren op dat veld dan een speler van een amateurclub." De ouders van de jeugdspelers, die hun zorgen al hadden geuit, zijn vandaag op de hoogte gebracht.

Onvoldoende onderzoek

In een uitzending van tv-programma Zembla stelden wetenschappers vorige week dat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar de gezondheidsrisico's van het spelen op kunstgrasvelden die zijn ingestrooid met rubbergranulaatkorrels. In navolging van de uitzending gaf minister Schippers het RIVM de opdracht hier opnieuw onderzoek naar te doen.

Het weekend na de uitzending werden direct al tientallen amateurvoetbalwedstrijden afgelast, vanwege de onrust die de uitzending veroorzaakte. Uit een inventarisatie van de NOS bleek dat meer dan tachtig clubs maatregelen hebben genomen of van plan zijn dat te doen.

Spelen op natuurgras

Op het trainingscomplex van Ajax liggen nu nog vier velden met rubbergranulaatkorrels. De velden worden gefaseerd vervangen. "Hoe het precies gaat lopen is nog niet duidelijk, want er moet wel gespeeld en getraind worden. We kunnen daarom niet ineens afscheid nemen van vier velden", zegt Ajax-voorlichter Brinkhuis.

Binnen de club waren er al langer stemmen voor het meer spelen op natuurgras, zegt hij. "Maar dat heeft niets met de korrels te maken. Wij vinden dat voetbal zoveel mogelijk op echt gras gespeeld moet worden. Ook omdat de spelers van ons eerste elftal in de Arena ook op natuurgras spelen."

Wat er als vervanging komt, is nog onduidelijk. De club sluit daarbij een kunstgrasveld met andere vulling niet uit. Dat heeft dan weer te maken de weersomstandigheden. "Of het twee of drie natuurgrasvelden worden weten we nog niet. Je moet natuurlijk ook in de winter door kunnen trainen. Soms is echt gras dan onbespeelbaar. Er zijn redenen genoeg om ook nog kunstgrasvelden te houden", zegt Brinkhuis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl