EPA
NOS NieuwsAangepast

Honderd nieuwe meldingen van misbruik bij Duits koor

Bij een Duitse bisschop die onderzoek doet naar misbruik en geweld bij het Duitse katholieke jongenskoor Regensburger Domspatzen, hebben zich inmiddels 422 mensen gemeld. Dat zijn er ruim honderd meer dan eerder dit jaar, heeft de bisschop van de gelijknamige plaats Regensburg gezegd. 65 van de 422 meldingen gaan over seksueel geweld.

Sinds vorig jaar wordt onderzoek gedaan naar misstanden bij het Beierse koor in de periode 1945 tot 1992. Het seksueel geweld varieerde van strelen tot verkrachting. Ook zeiden jongens dat ze tot bloedens toe werden geslagen met een stok, sleutelhanger of zegelring. Als een kind in bed had geplast, mocht hij niets meer drinken.

Eind volgend jaar besluit een commissie over compensatie. Slachtoffers kunnen een financiële vergoeding van tussen de 5000 en 20.000 euro tegemoetzien en er wordt therapeutische hulp aangeboden. Ook komt er een onderzoek naar de oorzaken van het misbruik bij het koor.

Benedictus

De daders van het misbruik zijn inmiddels overleden. Georg Ratzinger, de oudere broer van de voormalige paus Benedictus, was tussen 1964 en 1994 de leider van het koor. De advocaat van verschillende slachtoffers denkt dat hij wist van het misbruik. Ratzinger heeft dat zelf ontkend.

De Regensburger Domspatzen is het koor van de Dom van Regensburg. Het koor is meer dan duizend jaar oud.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl