Trump tijdens een bijeenkomst in Roanoake, Virginia, vorige maand AFP

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump voert geen campagne meer in de staat Virginia. De achterstand op de Democraat Hillary Clinton is daar zo groot dat zijn team hem kansloos acht. Dat hebben anonieme campagnemedewerkers tegen Amerikaanse media gezegd.

In een recente lokale peiling sprak 45 procent van de mensen die vermoedelijk gaan stemmen zich uit voor Clinton, 36 procent voor Trump. Virginia gold tot voor kort als een swing state, een staat waar nog niet duidelijk is welke kandidaat er gaat winnen.

De tegenvallende steun voor Trump in Virginia is mede het gevolg van de veranderde bevolkingssamenstelling. Zo nam het aantal inwoners met Latijns-Amerikaanse wortels toe ten opzichte van die met Europese voorouders. Verder speelt vermoedelijk mee dat Tim Kaine, de running mate van Clinton, senator is uit Virginia. Daarnaast is Trump de laatste tijd in veel peilingen gezakt als gevolg van zijn vrouwonvriendelijke uitspraken. 

Een bron dicht bij het Trump-kamp zei tegen NBC News dat Trumps campagne zich nu richt op vier staten waar de strijd krap een maand voor de verkiezingen nog niet is beslist: Pennsylvania, Florida, North Carolina en Ohio.

Voorbarig

De voormalige voorzitter van Trumps campagneteam in Virginia, Corey Stewart,  noemt het besluit "totaal voorbarig" en spreekt van verraad. Stewart werd maandag ontslagen omdat hij een demonstratie bij het hoofdkwartier van de Republikeinen had georganiseerd, omdat prominente Republikeinen afstand namen van Trump na het uitlekken van zijn seksistische uitspraken. Het campagneteam van Trump was door Stewart niet op de hoogte gesteld van zijn deelname aan het protest. 

Clinton had haar campagneactiviteit in Virginia al eerder teruggeschroefd. Zij bezocht de staat voor het laatst in juli. Sinds augustus laat ze er ook minder tv-spotjes uitzenden.

Volg de Amerikaanse verkiezingen in NOS The Series op onze speciale site:

NOS The Series

STER reclame