ANP

Klaas Otto, de voormalig leider van motorclub No Surrender, is een beroepscrimineel die angst zaait, geweld gebruikt en leeft van afpersing.

Dat betoogde het OM vandaag op de eerste zitting in de strafzaak tegen Otto. Die werd begin juli gearresteerd op verdenking van afpersing, witwassen en brandstichting. 

De 49-jarige kamper uit Bergen op Zoom zou bijna zes ton hebben witgewassen via gefingeerde leningen, valse dienstverbanden en gesjoemel met facturen van zijn autobedrijf. Het OM denkt dat hij helemaal geen legale inkomsten had en de afgelopen negen jaar geleefd heeft van crimineel geld.

Afpersing

Net als andere grote criminelen verdiende Klaas Otto vooral aan afpersing, stelt justitie. Zo werden twee autohandelaren, die zelf vermoedelijk ook geen schone handen hebben, zwaar bedreigd en mishandeld.

Otto zou hebben gedreigd het gezin van een van de slachtoffers te grazen te nemen als er niet betaald werd. De man stond tienduizenden euro’s en een klassieke Cadillac af. Toen Otto later opnieuw "met een aantal kleerkasten" voor de deur stond, schoot hij Otto neer, naar eigen zeggen omdat hij doodsbang was.

Ook een andere autohandelaar werd in elkaar geslagen en bedreigd. "Iedereen die van mij steelt, maak ik dood", zou de toenmalige leider van No Surrender hebben gezegd. Het slachtoffer stond onder andere geld, een boot en auto’s af.

Toneelstuk

Klaas Otto wierp in de rechtszaal alle beschuldigingen van zich. Hij sprak boos van "een toneelstuk" van het OM.

Hij ontkende ook te maken te hebben met het in brand steken van een huis in Halsteren in 2012. De bewoner lag in de clinch met Satudarah, de motorclub waar Otto in die tijd lid van was. Een week voor de brand werd de auto van familie van het slachtoffer opgeblazen met een handgranaat.

Sindsdien wordt Otto door de politie achternagezeten op grond van valse beschuldigingen, zegt hij. Neem het verhaal van een van de slachtoffers, dat hij met een aantal No Surrender-leden zou zijn verschenen. Otto: "Ik was alleen met mijn vrouw. Nancy, ga eens staan." Zijn vrouw, die op de publieke tribune zit, veert op. "Kijk, dat is haar. Ik was alleen met haar. Het zijn allemaal leugens."

'Geen monster'

Dat geldt volgens Otto ook voor het verhaal over bedreiging van het blad Panorama, dat gisteren naar buiten kwam. "Het is onzin. Er wordt een beeld gevormd dat ik een monster ben. Ik ben geen monster."

Maar volgens het OM zijn verschillende aangevers en getuigen zo bang voor de Brabander dat ze geen verklaringen tegen hem af durven te leggen. "Ze worden nog liever in elkaar geslagen dan dat ze met de politie praten. Hele naargeestige bevindingen", aldus de officier van justitie.

Extra streng regime

De rechtszaak gaat in december verder. Otto blijft voorlopig in de gevangenis in Middelburg. De oprichter van No Surrender zit daar vast onder een extra streng regime, omdat de gevangenisdirectie er rekening mee houdt dat iemand hem wil liquideren of dat hij wil vluchten. 

STER reclame