afp
NOS NieuwsAangepast

'Nigeriaanse regering ruilt Boko Haram-strijders voor schoolmeisjes'

De Nigeriaanse terreurbeweging Boko Haram heeft 21 schoolmeisjes uit Chibok vrijgelaten. De officier die betrokken is geweest bij onderhandelingen tussen de regering en de beweging bevestigt dat de meisjes zijn geruild voor vier strijders van Boko Haram. De regering heeft hier nog niets over gezegd. Boko Haram houdt nog ruim 200 meisjes gevangen.

Een woordvoerder van de president zegt dat de vrijlating het resultaat is van onderhandelingen. In de verklaring wordt niet over een gevangenenruil gerept. Het Rode Kruis zou hebben opgetreden als tussenpersoon bij de onderhandelingen.

De Amerikaanse omroep CNN zegt dat anonieme regeringsbronnen een ruil met de terreurbeweging ontkennen. Later vandaag komt de regering met een uitgebreide verklaring over de vrijlating.

Boko Haram heeft de Nigeriaanse regering eerder in een video opgeroepen om strijders te ruilen voor de ontvoerde meisjes. President Buhari heeft gezegd eventueel bereid te zijn tot een ruil.

De onderhandelingen met Boko Haram zijn ingewikkeld, omdat er binnen de terreurbeweging een leiderschapsstrijd is ontstaan. De Nigeriaanse terreurbeweging zwoer vorig jaar trouw aan Islamitische Staat. IS-leider al-Baghdadi benoemde in augustus tot groot ongenoegen van Boko Haram-leider Shekau zonder zijn toestemming een nieuwe leider.

276 meisjes ontvoerd

Twee jaar geleden ontvoerde de terreurbeweging 276 meisjes uit een kostschool in Chibok. Kort na de ontvoering konden 57 kinderen ontsnappen. Sindsdien worden vaker vrijlatingen gemeld, die later niet blijken te kloppen. Veertig van de meisjes zijn naar verluidt getrouwd met strijders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl