nos

Er moet een Nationaal Zorgfonds komen, het eigen risico in de zorg moet verdwijnen en de Europese Commissie in zijn huidige vorm moet worden afgeschaft.  Dat zijn enkele hoofdpunten uit het zojuist gepresenteerde verkiezingsprogramma van de SP, getiteld "Nu wij".

De SP hield de presentatie voor de ingang van de Tweede Kamer en het ministerie van Algemene Zaken in Den Haag.

SP-leider Roemer: "We staan hier bij de presentatie op straat, en dat is symbolisch voor de SP. We staan hier voor de mensen die weer mee willen doen.  En we staan hier ook omdat mensen op de poorten van de macht willen bonzen. De kabinetten-Rutte stonden symbool voor forse bezuinigingen die de crisis dieper en langer hebben gemaakt. Het is de hoogste tijd dat we zeggen: Nu wij. Wij kijken niet weg, maar willen meedoen."

Boksbal

De SP wil met name in de zorg veel veranderen. "Een van de grootste dingen waar mensen zich elke dag zorgen over maken, is de macht van zorgverzekeraars". Roemer sloeg tegen een boksbal om een "symbolisch een gat in het eigen risico te slaan".

De SP hekelt ook het integratiebeleid van de afgelopen kabinetten. De partij wil meer doen aan armoedebestrijding en miljonairs extra belasten. 

Volgens politiek verslaggever Jeroen van Dommelen zal het SP-programma door andere partijen vooral worden aangevallen op de financiële haalbaarheid.

Investeringen

In een interview met de NOS zegt Roemer dat investeren uiteindelijk juist ook veel oplevert. "Het gaat om een breed maatschappelijk investeringsprogramma, maar dat levert ook weer werk en dus inkomsten voor de overheid op. En als mensen meer verdienen gaat het ook de kassa’s van de economie in. Maar het is zeker ook een herverdelingskwestie waarbij de rijken en multinationals meer moeten gaan betalen. "

Wat de investeringen betreft stelt Roemer dat hij banken en topeconomen aan zijn zijde vindt. "De Nederlandsche Bank, een topeconoom van de Rabobank, het IMF. Ze zeggen het allemaal, dat investeringen nu nodig zijn. En dat zijn zeker geen SP-leden kan ik u vertellen".

SP: niet wegkijken maar meedoen

STER reclame