EPA
NOS NieuwsAangepast

Italiaanse Nobelprijswinnaar Dario Fo overleden

De Italiaanse toneelregisseur, toneelschrijver en acteur Dario Fo die in 1997 de Nobelprijs voor de Literatuur kreeg, is op 90-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Italiaanse regering.

Volgens de Italiaanse krant Corriere della Sera had Fo de laatste maanden last van zijn longen en werd hij hier de afgelopen twaalf dagen voor behandeld in het ziekenhuis in Milaan.

Premier Renzi zegt dat Italië een van de grootste voorvechters van het theater, cultuur en het burgerleven is verloren met de dood van de schrijver. "Zijn satire, onderzoek, decors en zijn veelzijdige artistieke activiteiten zijn het nalatenschap van een van de grootste Italianen."

De schrijver schreef veel van zijn werk samen met zijn vrouw Franca Rame. De Nobelprijs die hij in 1997 ontving, noemde hij "onze Nobelprijs".

Op het moment dat hij te horen kreeg dat hij de Nobelprijs zou krijgen, werd Fo in een auto geïnterviewd voor een televisieprogramma. Een bestuurder op de rijbaan naast hem hield een papier tegen het raam waarop stond "Dario, je hebt de Nobel!" Fo zoent daarop de presentatrice op haar wang.

Smaad

Fo baseerde zich in zijn werk op de Italiaanse Commedia dell'arte, geïmproviseerde komedie waarin hoogwaardigheidsbekleders het moeten ontgelden. In zijn werk stak hij onder andere de draak met pausen, politici en de maffia.

Hij werd ruim veertig keer aangeklaagd voor belediging of smaad en werd meerdere malen op het toneel opgepakt. Door zijn politieke activiteiten mocht hij de Verenigde Staten niet in en werd hij lange tijd gecensureerd door Italiaanse televisieomroepen.

Dario Fo had bij de Nederlandse Opera de regie van De barbier van Sevilla.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl