NOS NieuwsAangepast

Palestijnen waren bereid tot meer concessies

De Palestijnen waren bij de vredesonderhandelingen met Israël bereid om veel meer concessies te doen dan tot nu toe bekend was. Dat blijkt uit documenten die in handen zijn van de Arabische nieuwszender al-Jazeera en de Britse krant The Guardian.

De documenten gaan over de afgelopen tien jaar van vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen. In 2008 stelde het Palestijns Gezag Israël voor de meeste Joodse nederzettingen te annexeren. Daarbij zou Israël delen van Oost-Jeruzalem mogen houden.

In ruil wilden de Palestijnen dat Israël delen van het land zou afstaan, waar voornamelijk Arabieren wonen. De heilige plaatsen in Jeruzalem, de Tempelberg en de Al-Aqsa-moskee, zouden tijdelijk onder internationaal toezicht moeten komen.

Gaza-oorlog

Uit de documenten blijkt ook dat de Palestijnse leiders in de loop van 2008 wisten dat Israël de Gazastrook ging aanvallen, om een eind te maken aan de voortdurende aanvallen van Palestijnen met raketten. De oorlog begon in december 2008.

Volgens The Guardian vormen de documenten het grootste lek in de geschiedenis van het vredesproces in het Midden-Oosten. De krant schrijft dat het proces, dat al twintig jaar duurt, een langzame dood is gestorven.

Twijfel

Onze correspondent Sander van Hoorn meldt in een eerste analyse: "Zowel Israël als het Palestijnse Gezag trekken de authenticiteit van de documenten in twijfel, maar reacties zullen niet uitblijven.

De Palestijnen zullen zich afvragen met welk gezag hun leiders zo veel toezeggingen hebben gedaan. Ook lezen ze dat er een nauwe samenwerking is tussen de Israëlische en Palestijnse geheime dienst.

Tegelijkertijd zien ze dat Israël die ongekende toezeggingen afwees. Als de documenten echt zijn, zal de Israëlische claim dat het de Palestijnen zijn die dwarsliggen, in een nieuw daglicht komen te staan.

Dat kan weer effect hebben op de manier waarop Israël bezien wordt door bijvoorbeeld Europa en misschien zelfs door Amerika. Onbeantwoord is tot nu toe de vraag wie de documenten gelekt heeft en wiens agenda is gediend bij de onthullingen die nu zijn gedaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl