Wells Fargo-topman John Stumpf treedt per direct af AFP
NOS Nieuws Buitenland

Topman omstreden bank Wells Fargo treedt af

Topman John Stumpf van de in opspraak geraakte Amerikaanse bank Wells Fargo legt zijn functie per direct neer. Hij krijgt geen ontslagvergoeding en moet, zoals eerder bekend was gemaakt, zijn aandelen ter waarde van tientallen miljoenen inleveren. "Het is het beste voor het bedrijf als ik opstap", liet Stumpf weten in een verklaring.

Begin september bleek dat medewerkers van de bank stiekem nep-rekeningen hadden gecreëerd en daarvoor kosten in rekening brachten bij klanten die van niets wisten. De bank kreeg daarvoor een boete van 185 miljoen dollar. 5300 bankmedewerkers werden ontslagen.

Schade verhalen

Twee weken geleden maakte de bank bekend de schade te verhalen op Stumpf en het hoofd van de afdeling waar de fraude plaatsvond. Stumpf moest zijn rechten op aandelen en opties ter waarde van 41 miljoen dollar inleveren; Tolstedt moest 19 miljoen inleveren.

Stumpf wordt opgevolgd door Tim Sloan, de huidige financieel directeur van de bank. "Ik wou dat ik in een klap alles goed kon maken, maar het gaat veel tijd kosten", zegt Sloan over zijn nieuwe functie. "We gaan alles op alles zetten om het vertrouwen van onze klanten terug te winnen"

STER reclame