Trump tijdens een campagnebijeenkomst in Florida AFP

Twee vrouwen beweren dat ze in het verleden onzedelijk zijn betast door de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump. "Hij leek wel een octopus, zijn handen waren overal", zegt Jessica Leeds, een van de vrouwen, tegen de krant The New York Times.

Leeds (74) zegt dat ze meer dan dertig jaar geleden tijdens een zakenreis naast Trump zat in een vliegtuig. Drie kwartier na het opstijgen zou hij haar bij haar borsten hebben gegrepen en met zijn hand naar haar rok zijn gegaan. Ze vluchtte vervolgens naar de achterkant van het vliegtuig. "Het was een aanranding", zegt ze tegen de krant.

Ik gaf hem een hand, maar hij liet niet los en begon me te zoenen.

Rachel Crooks tegen The New York Times

De andere vrouw, Rachel Crooks, zegt dat ze in 2005 onzedelijk is betast door de Amerikaanse zakenman. Crooks, destijds 22 jaar, werkte als receptioniste voor een bedrijf dat gevestigd was in de Trump Tower in New York. 

Ze kwam hem tegen bij de lift in het gebouw, vertelt ze. "Omdat mijn bedrijf zaken deed met Trump wilde ik me aan hem voorstellen. Ik gaf hem een hand, maar hij liet mijn hand niet los en zoende mij op de wangen. Daarna kuste hij me op mijn mond."

Niet waar

Het campagneteam van Trump zegt dat de verhalen van de vrouwen niet waar zijn. "Dit is karaktermoord van de krant en dat is gevaarlijk", zegt een woordvoerder.

Trump kwam vorige week in opspraak door vrouwonvriendelijke opmerkingen die hij maakte in 2005. In een uitgelekte video is te horen dat hij zijn versiertechnieken bespreekt met een televisiepresentator. "Grab 'em by the pussy. Je kunt alles doen", zegt hij onder meer. In het verkiezingsdebat van afgelopen weekend zei hij dat het grootspraak was en dat hij dat soort dingen nooit echt had gedaan.

Meer vrouwen

Het verhaal van The New York Times staat niet op zichzelf. Tegen de Palm Beach Post zegt Mindy McGillivray dat Trump haar dertien jaar geleden heeft betast. BuzzFeed News en The Guardian spraken met deelnemers van diverse missverkiezingen. Zij vertellen dat Trump hun kleedkamers binnenliep. 

Ik praat al een week over aanrandingen. Dat zegt veel over het niveau van deze verkiezingen.

Amerika-correspondent Wouter Zwart

"Trump blijft volhouden dat zijn kwetsende opmerkingen in de video pure stoerejongenspraat waren", zegt Amerika-correspondent Wouter Zwart. "En dat hij nimmer de daad bij het woord heeft gevoegd. Toch weten verschillende kranten in een bestek van enkele dagen al vrouwen te vinden, die het tegendeel beweren. Het doet vermoeden dat er meer aan de hand is, was, of is geweest dan Trump vertelt. En dan te bedenken dat hij zelf afgelopen zondag nog op tv verscheen met een aantal vrouwen die Bill Clinton beschuldigen van aanranding en zelfs verkrachting in diens tijd in de politiek."

De verhalen van de vrouwen hebben geleid tot een waar steekspel, zegt Zwart. "Op Amerikaanse nieuwszenders vallen politieke commentatoren alweer uren over elkaar heen met beschuldigingen van seksuele intimidatie: "Trump is erg!" - "Nee, Bill Clinton was erger!" Het feit dat ook ik al een week over aanranding praat en niet over de toekomst van dit land zegt alles over het niveau van deze verkiezingen."

Ga hieronder naar NOS The Series, onze speciale site, met video's over de Amerikaanse verkiezingen: 

NOS The Series

STER reclame