ANP
NOS Nieuws Binnenland

'Eindelijk een oplossing voor mensen die lijden aan het leven'

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) reageert positief op het voorstel van minister Schippers om mensen met een 'voltooid leven' wettelijk de mogelijkheid te geven om hun leven met medicijnen te beëindigen

"We zijn blij met dit initiatief", zegt directeur Robert Schurink. "Eindelijk komt er een oplossing voor de mensen die lijden aan het leven."

Schippers stuurde samen met minister Van der Steur van Justitie een brief met het voorstel naar de Tweede Kamer. Het voorstel volgt na jaren van discussie, rechtszaken en onderzoekscommissies.

Waardig

Volgens Schurink is het voorstel een welkome aanvulling op de euthanasiewet uit 2002. "Die wet biedt een oplossing voor mensen die medisch lijden. Maar lijden aan het leven, wat veel oude mensen doen, wordt niet erkend als medisch lijden. Die mensen kiezen soms noodgedwongen voor zelfdoding. Dit voorstel is voor hen een mooie manier om waardig uit het leven te stappen."

Als de wet uiteindelijk wordt aangenomen, heeft Nederland volgens Schurink een primeur. "Wij zijn dan het eerste land ter wereld met een wet die voorschrijft dat mensen zelf mogen beschikken over hun eigen levenseinde. Mits getoetst, mits zorgvuldig, mits transparant."

STER reclame