Bezoekers aan de Luchtmachtdagen bekijken een replica van de JSF.
NOS Nieuws

Luchtmacht heeft adempauze nodig: Luchtmachtdagen 2017 geschrapt

De Luchtmachtdagen van 2017 gaan niet door. Door het evenement komend jaar af te schaffen, kan de Luchtmacht meer tijd steken in de broodnodige training.

Op dit moment moet de Luchtmacht namelijk werken aan het herstellen van de brede inzetbaarheid, zegt Sidney Plankman, hoofd-communicatie van de Luchtmacht. "We hebben een adempauze nodig voor onze F-16's door de inzet boven Afghanistan, Irak en Syrië. En door onze helikopterinzet in Mali."

Plankman maakt de vergelijking met een voetbalteam. "Als je in het voetbal op alle posities speelt, moet je daar ook op trainen. Door de missies van de afgelopen jaren, zijn we expert geworden op een aantal plaatsen. Op andere plekken zijn we minder getraind. Je wil juist, gezien de verschillende dreigingen in de wereld, overal ingezet kunnen worden als de vraag er is."

280.000 bezoekers

De Luchtmachtdagen trokken deze zomer 280.000 bezoekers. "Zo'n groot evenement organiseer je niet zomaar. Dan eis je een vliegveld voor een kleine maand op. Tijdens die maand kun je het vliegveld niet inzetten. Net als een deel van het personeel van heel Defensie. Ieder onderdeel levert namelijk manschappen, dus ook de andere krijgsmachtonderdelen", zegt Plankman.

Door het evenement te schrappen ontstaan andere mogelijkheden. "Afgelopen jaren hebben we bijvoorbeeld niet meegedaan aan Red Flag: een grootschalige internationale luchtoefening in de Verenigde Staten. In 2013 hebben we dat voor het laatst gedaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl