1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Redding energiebedrijf Delta weer stapje dichterbij

De redding van het Zeeuwse energiebedrijf Delta, de eigenaar van de kerncentrale in Borssele, lijkt weer een stapje dichterbij. De ministers Dijsselbloem van Financiën en Kamp van Economische Zaken hebben bekendgemaakt dat de overheid verwacht een garantie te kunnen geven aan het bedrijf.

Hierdoor zouden honderden banen in Zeeland behouden kunnen blijven en is er in 2033 waarschijnlijk voldoende geld om de verouderde kerncentrale te ontmantelen. "Dat is belangrijk voor ons", zegt minister Dijsselbloem.

Financieel gat

De provincie Zeeland en negentien gemeenten in Zeeland en Noord-Brabant zijn de eigenaren van Delta, en daarmee van de kerncentrale. Door de lage stroomprijzen is het bedrijf in problemen gekomen. Ze willen eigenlijk zo snel mogelijk van de kerncentrale af maar verkopen is geen optie.

In Nederland wil niemand de centrale hebben en verkopen aan een buitenlands bedrijf mag niet, omdat de wet voorschrijft dat de kerncentrale in Nederlandse handen moet blijven. De provincie en gemeenten zijn bang met een financieel gat te blijven zitten.

Het kabinet vond het eerst niet aan de Rijksoverheid om geld te geven, maar biedt nu toch hulp. Het plan houdt in dat er een nieuw Zeeuws energiebedrijf wordt gevormd en dat er extra geld naar Delta gaat. Volgens minister Kamp lopen de gesprekken met de provincie Zeeland hierover "constructief".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl