NOS NieuwsAangepast

Syriër die Albakr aangaf: ik wil niet dat hier iets naars gebeurt

'Hij zei dat het een misverstand was'

De man die terreurverdachte Jaber Albakr aangaf bij de politie, was aanvankelijk vooral gastvrij. Dat heeft hij verteld aan het Duitse RTL. Op zaterdagavond pikte Mohamed A. Albakr op bij het treinstation in Leipzig. Albakr had via een Syrisch sociaal netwerk voor vluchtelingen om hulp gevraagd en A. was daarop ingegaan.

"Het is in Syrië een goed gebruik iemand een slaapplaats geven als die daar om vraagt", vertelt A. in het interview. Nadat A. Albakr had opgehaald van het station, nam hij hem mee naar zijn huis. A. wist op dat moment niet dat er een klopjacht gaande was op de gast die hij onderdak had geboden.

Toen het duidelijk was, zeiden we: oké laten we hem vastbinden.

Mohamed A.

"Zondagochtend ben ik met een vriend gaan zwemmen. Op de terugweg zagen we op Facebook dat hij de gezochte persoon was." Thuisgekomen liet A. eerst nog een kennis komen om te checken of het daadwerkelijk de gezochte terreurverdachte was. "Toen dat duidelijk was, zeiden we: oké laten we hem vastbinden."

Albakr spartelde tegen en probeerde zich nog vrij te kopen. Maar geld interesseerde A. niet. Hij dacht vooral aan de veiligheid van Duitsland. "Ik wil niet dat er iets naars gebeurt in dit land. Niemand verwelkomt Syriërs meer dan Duitsland. We hebben respect voor dit land, het volk, de regering en de regels."

Nadat A. en zijn vriend Albakr hadden vastgebonden met een stekkerdoos gingen ze naar de politie. Daar kostte het nog een uur voordat de agenten overtuigd waren wie er bij hem had overnacht.

Jaber Albakr

De politie was op zoek naar Albakr omdat er aanwijzingen waren dat hij een aanslag wilde plegen. Zaterdagavond viel de politie een huis in Chemnitz binnen en arresteerde drie verdachten. Albakr wist de woning te ontvluchten. De politie loste een waarschuwingsschot, maar kreeg hem niet te pakken. Dat leidde tot een klopjacht van twee dagen in Oost-Duitsland.

In de woning werden een paar honderd gram springstof aangetroffen en allerlei andere materialen die ook gebruikt werden bij de terreuraanslagen in Brussel en Parijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl