Er zijn geen extra maatregelen genomen om het verkeer rond de afgesloten Merwedebrug in de avondspits beter om te leiden. De avondspits verloopt in de regio Gorinchem chaotisch.

Om 18.00 uur stonden er lange files. Op de A27 stond er rond dat tijdstip in de richting Breda ongeveer 12 kilometer file. In de andere richting bedroeg de file 8 kilometer.

Door de plotselinge sluiting van de Merwedebrug liep het verkeer rondom Gorinchem vandaag vast. Rijkswaterstaat had in een dag verkeersborden geplaatst om het verkeer om te leiden, maar die waren alleen in de Nederlandse taal. Vooral buitenlandse chauffeurs reden verkeerd waardoor sommigen zelfs terechtkwamen in het centrum van Gorinchem. De gemeente spreekt van "een dramatische situatie".

De gemeente dringt er bij Rijkswaterstaat op aan om voor vrijdag "de boel op orde te hebben". De gemeente heeft begrip voor de "crisis" waar Rijkswaterstaat ineens mee te maken had. "Maar het verkeer moet betere alternatieven geboden krijgen. De verkeerssituatie is nu te onduidelijk."

Rijkswaterstaat besloot de Merwedebrug te sluiten voor al het verkeer dat zwaarder is dan 3,5 ton, nadat haarscheurtjes in de draagbalken van de brug waren ontdekt.

Sommige chauffeurs reden toch de Merwedebrug op, maar die werden tegengehouden door de politie. Vijftien chauffeurs kregen een boete van 230 euro. 

'Het kost me een uur extra'

De politie controleert het vracht- en busverkeer aan beide kanten van de brug. De controles op de A27 leverden vanmorgen vertraging op voor het verkeer tussen Noordeloos en Raamsdonksveer.

Vrachtwagens die moesten omrijden vanwege de Merwedebrug zorgden voor opstoppingen op de A15 en A16. Ook op de N3 tussen Papendrecht en Dordrecht stond het verkeer vast.

STER reclame