'Belastingdienst onder curatele niet goed voor werkvloer'

Aangepast
Kantoor van de Belastingdienst in Amsterdam ANP

Vakbond FNV vreest dat de onder-curatele-stelling van de Belastingdienst zal leiden tot een grotere afstand tussen bestuurders en de werkvloer. De Belastingdienst heeft straks niet langer een raad van bestuur, maar valt rechtstreeks onder het ministerie van Financiën.

"Ik ben bang dat het straks nog meer een ver-van-mijn-bed-show wordt", zegt Mieke van Vliet van de FNV. "Weet het ministerie wel wat er op de werkvloer leeft? Die topambtenaren hebben een grote afstand tot de praktijk."

Wiebes komt met de maatregel omdat veel meer mensen dan verwacht gebruik willen maken van de vertrekregeling bij de dienst. Daardoor moest het budget met 70 miljoen euro omhoog. 

'Nieuwe problemen'

"Ik hou mijn hart vast voor deze maatregel", zegt Van Vliet. "Dit kan tot nieuwe problemen leiden. In het verleden is de Belastingdienst juist een organisatie met een eigen directie geworden om de lijnen tussen bestuur en werkvloer kort te houden."

Van Vliet is ook kritisch over de rol van het ministerie van Financiën bij de vertrekregeling. "Het ministerie heeft een steek laten vallen, ze hebben de gevolgen van de regeling niet goed doorgerekend. Wij hebben gewaarschuwd dat heel veel werknemers hiervan gebruik gaan maken."

'Boter op zijn hoofd'

Albert van der Smissen, van vakbond NCF, vindt het terecht dat Wiebes nu ingrijpt bij de Belastingdienst. "Maar Wiebes heeft wel een enorme berg boter op zijn hoofd. Je bent staatssecretaris en schuift dan alle verantwoordelijkheid voor de problemen weg naar de raad van bestuur van de Belastingdienst. Terwijl je zelf de ontwerper bent van de plannen. Dan kun je niet met droge ogen zeggen dat je het niet wist."

"Nu komt er een topambtenaar, moeten we nu weer een manager erbij? Er werken 30.000 mensen die hun best doen en nu zegt Wiebes dat hij moet ingrijpen in de organisatie vanwege een blunder van een aantal mensen met een vertrekregeling. Waar haalt hij het lef vandaan?"

STER Reclame