NOS Nieuws

Rutte: geen sancties tegen Rusland om kritiek op MH17-onderzoek

Rutte denkt dat het sanctioneren van Rusland averechts werkt

Het kabinet wil op dit moment geen sancties tegen Rusland treffen vanwege de MH17. Het land uitte zware kritiek op het internationale onderzoek naar de ramp, waaruit blijkt dat het toestel was geraakt door een Russische raket.

Premier Rutte is daar boos over. Maar hij zei in de Tweede Kamer dat het niet handig is om nu met de beschuldigende vinger naar een heel land te wijzen. Dat zou volgens hem averechts werken.

'Onbeschoft'

Kamerlid Bontes vindt dat er harde maatregelen moeten worden genomen tegen de "onbeschofte" kritiek van de Russen op het onderzoek. Rutte zei dat hij de boosheid van Bontes deelt. "Ze blijven maar doorgaan met twijfel zaaien en het in een kwaad daglicht stellen van het onderzoek."

Maar hij wil voorzichtig opereren, om zo stap voor stap dichter bij de waarheid te komen. "We kunnen pas met beschuldigende vinger naar een land wijzen, als we op basis van de namen die straks naar buiten komen kunnen zeggen dat er sprake is van staatsverantwoordelijkheid."

"Als je dat nu doet", zei hij, "zou je een politieke vingerafdruk op het onderzoek zetten, en dan is de kans dat de verantwoordelijken uiteindelijk voor het gerecht komen kleiner."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl