Alexander Van der Bellen EPA

De Oostenrijkse presidentskandidaat Alexander Van der Bellen krijgt permanente politiebewaking na een dreigement uit extreemrechtse hoek. Op Twitter dreigt een man "gaten in hem te schieten als in een golfbaan". Van der Bellen wordt nu permanent door drie agenten beveiligd.

Het dreigement komt van een relatief nieuw Twitteraccount met daarop een foto van een man met hakenkruis-tatoeages. Er staan meerdere tweets op waarop Van der Bellen wordt aangevallen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken neemt het dreigement zeer serieus. De politie is een onderzoek begonnen en heeft Twitter gevraagd het account te blokkeren.

Twitter

Van der Bellen reageerde gisteren in een tv-programma: "De omgangsvormen zijn in het algemeen verruwd. Het neemt nu vormen aan die niet meer acceptabel zijn." Over zijn eigen veiligheid was ook laconiek: "Tot nu toe houden deze dreigementen me niet waanzinnig bezig."

Op 4 december gaan Oostenrijkers voor de tweede keer dit jaar naar de stembus om een president te kiezen. In mei won de linkse Van der Bellen met een heel klein verschil van de kandidaat van de rechts-populistische partij FPÖ, Norbert Hofer. Ook in de aanloop naar die verkiezingsdag werd Van der Bellen geregeld bedreigd.

De uitslag, een nipte overwinning voor Van der Bellen, werd vanwege onregelmatigheden ongeldig verklaard. Vorige maand werd de datum voor de nieuwe verkiezingen verplaatst, omdat de kleefstrips van de enveloppen voor de briefstemmers niet goed plakten.

STER reclame