NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Nooit meer tijdens carnaval: buiten een biertje drinken uit een glas

ANP / Beeldbewerking NOS

Het is afgelopen met bier in glazen tijdens het carnaval in Maastricht. De feestvierders drinken voortaan bier uit een plastic beker.

Een meerderheid van de gemeenteraad ging gisteravond akkoord met een compleet glasverbod. Maastricht was de laatste stad waar tijdens grote evenementen op straat nog bier in glas getapt werd.

"Wij waren de laatste der Mohikanen", zegt Eppo Trouwborst, bestuurslid van de Maastrichtse tak van Koninklijke Horeca Nederland. Hij beseft dat aan een lange traditie een einde komt. Heel rouwig is hij niet. "Inmiddels heeft iedereen wel begrepen dat omwille van de veiligheid het geen issue meer mag zijn."

Voortaan dus alleen bier in plastic glazen ANP

Het is in het verleden een hoogoplopende discussie geweest in Maastricht, zegt Trouwborst. "Ondernemers vreesden voor een flinke omzetdaling. Klanten zouden zweren bij hun biertje uit glas, in plaats van plastic."

Vorig jaar werd een proef gedaan. Ondernemers mochten zelf kiezen of ze het bier in plastic of glas zouden schenken. Het aantal meldingen van snijwonden tijdens carnaval liep sterk terug. Ook de verwachte ravage door het plastic bleek mee te vallen: het schoonmaken van de rotzooi verliep sneller dan het jaar ervoor, toen nog gewoon uit glazen werd gedronken. Oftewel: proef geslaagd.

Het CDA, de PvdA en Partij Veilig Maastricht (PVM) stemden gisteren tegen de maatregel. De oppositiepartijen zien liever dat ondernemers zelf de keuze krijgen in welke bekers ze het bier schenken, net als bij de proef. "Het is vorig jaar zo goed gegaan", zegt Vivianne Heijnen van het CDA. "Waarom moet je dan een regel opleggen?"

Als de bierbrouwer het zegt, wie ben ik dan?

Eppo Trouwborst

Ondernemers waren ook bang dat bier drinken uit plastic ten koste zou gaan van de zogenoemde kwaliteitsbeleving. Zelf heeft Heijnen vorig jaar ook een aantal biertje weggetikt, uit een plastic beker. "Het viel niet tegen hoor, maar het smaakt toch ook wel lekker uit een glas."

Volgens Trouwborst maakt het helemaal niet uit. Bier uit plastic en bier uit glas, dat is volgens hem hetzelfde. Dat zou ook blijken uit een onderzoek van een bierbrouwer. "En als de bierbrouwer dat zegt, wie ben ik dan?", zegt Trouwborst. 

Bovendien vindt hij dat er tijdens andere evenementen ook niet moeilijk wordt gedaan over biertjes drinken uit een plastic beker. "Als we vanuit Maastricht naar Ahoy in Rotterdam gaan om een concert te bezoeken van een lokale held, dan drinken we ons biertje toch ook gewoon uit een plastic beker? Daar zegt niemand iets van."  

En hoe zat het afgelopen carnaval qua omzet voor de horeca-ondernemers? "Dat maakte geen bal uit", stelt Trouwborst.

Mogelijk wordt de maatregel ook doorgevoerd op andere grote publieksevenementen in Maastricht.

STER reclame