Zwartboek FNV: Amsterdam wringt flexwerkers uit

ANP

De FNV is boos op de gemeente Amsterdam; nog steeds worden daar volgens de vakbond nauwelijks flexwerkers in vaste dienst genomen. Dat staat in een zwartboek van FNV Overheid en een werkgroep van gemeentepersoneel.

Bij de gemeente Amsterdam werken 13.500 ambtenaren. Daarnaast zijn 3000 mensen werkzaam op basis van een flexcontract. Veel van die mensen voeren volgens de FNV structureel werk uit. "En die mensen willen het liefst een echte baan", zegt de vakbond. Volgens Roland Siebe van de werkgroep gaat het om zo'n duizend ambtenaren. "Amsterdam is voor flexwerkers een werkgever die zich enorm misdraagt."

Een woordvoerder van de gemeente spreekt de beschuldigingen tegen. Hij stelt dat de gemeente al een tijd uitzoekt welke flexcontracten er bij de gemeente zijn, en voor wie een vast contract mogelijk is. 250 flexwerkers zouden al een vast contract hebben gekregen. "En onder de flexwerkers vallen bijvoorbeeld ook studenten bij de klantenservice, freelancers die een klus voor ons doen en de tunnelboorders van de Noord-Zuidlijn." 

Misbruik

De gemeente en FNV zijn al een paar maanden in gesprek over de kwestie. Binnen een paar dagen volgt een nieuw overleg. Het gemeentebestuur komt op korte termijn met nieuw beleid over de inzet van flexwerkers. "Daarom komen we nu met dit zwartboek naar buiten", zegt Siebe. "We willen de zaak onder druk zetten."

Siebe vindt dat de gemeente flexwerkers misbruikt. "Bij de gemeentereinigingsdienst werken 1000 mensen. De helft daarvan heeft al jaren een flexcontract en wordt gemiddeld 30 uur per week opgeroepen. In de zomer 40, in de winter 20. Probeer dan als kostwinner of alleenstaande maar rond te komen."