ANP

Iedere vrachtwagenchauffeur die nu nog over de Merwedebrug rijdt, kan rekenen op een boete van 230 euro. Het was sinds vanmorgen al verboden voor vrachtverkeer om over de brug te rijden, maar die maatregel was nog niet officieel van kracht omdat er nog niet genoeg informatieborden over het verbod waren geplaatst.

Daardoor reden er de hele ochtend en aan het begin van de middag nog trucks over de brug. Alle borden zijn nu geplaatst en de politie en de Inspectie Leefomgeving en Transport controleren op doorrijdend vrachtverkeer.

In de draagbalken van de brug zitten haarscheurtjes. Vorige week werd al besloten dat wagens van 60 ton of zwaarder niet meer over de Merwedebrug mogen. Afgelopen weekend werd een ander deel van de brug gecontroleerd, dat bleek er nog slechter aan toe te zijn.  

Volgens Rijkswaterstaat is er geen sprake van een acuut gevaar. "Maar iedere vrachtwagen meer is slechter voor de scheuren", laat een woordvoerder weten. Ondanks de afsluiting rijden sommige vrachtwagens door, om zich vervolgens te bedenken en op de vluchtstrook achteruit te rijden.

De Merwedebrug is ongeveer vijftig jaar oud en niet berekend op de huidige verkeersdrukte. Er stond al een renovatie gepland voor over ongeveer vier jaar, maar nu wordt dus al een noodreparatie uitgevoerd.

Rijkswaterstaat beheert in Nederland zo'n duizend bruggen. Naar aanleiding van de haarscheurtjes in de Merwedebrug worden vergelijkbare bruggen nu ook gecontroleerd.

STER reclame