Terreurverdachten Schiphol en laptop worden nog onderzocht

Extra controles op Schiphol na de aanslagen in Brussel op 22 maart 2016 ANP

Het Belgische strafrechtelijk onderzoek naar twee terreurverdachten die mogelijk naar Schiphol zijn gereisd loopt nog, zegt minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie. Ook het strafrechtelijk onderzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie naar het laptopbestand van 'groupe Schiphol' is nog niet afgerond.

Van der Steur reageert op vragen van de Tweede Kamer. Die wil opheldering over een bericht in de Franse krant Le Monde, dat Schiphol doelwit was van de terroristengroep die ook de aanslagen in Parijs pleegde.

Op de bus naar Amsterdam

België heeft op 29 april 2016 aan de Nederlandse politie laten weten dat twee verdachten op 13 november 2015, de dag van de aanslagen in Parijs, waarschijnlijk in Brussel op de bus naar Amsterdam zijn gestapt. Ze kochten hun kaartjes met valse papieren.

De politie heeft deze informatie doorgegeven aan de AIVD voor een analyse. Het OM heeft hierna besloten niet ook nog een eigen onderzoek in te stellen, maar het onderzoek van België af te wachten. Wel wisselen Nederland en België informatie uit.

Laptop

Verder hebben de Belgische autoriteiten een bestand aan de politie gegeven dat afkomstig was van een in beslag genomen laptop, na de aanslagen in Brussel op 22 maart 2016. Het bestand heet 'groupe Schiphol'. Het OM is meteen hierna, op 25 maart 2016, een strafrechtelijk onderzoek begonnen. Dat onderzoek loopt ook nog.

Morgen moet de minister in de Tweede Kamer uitleg geven, maar hij waarschuwt alvast dat hij weinig in het openbaar kan zeggen. Dat zou de onderzoeken en de positie van de AIVD in gevaar brengen.