gabi menashe / Flickr / CC BY 2.0

Wordt gezondheid van kind al in de baarmoeder bepaald?

time icon

Onderzoekers van het UMCG in Groningen gaan 1500 zwangere vrouwen en hun toekomstige kinderen volgen voor een groot onderzoek. Ze willen weten in hoeverre de gezondheid van kinderen al wordt bepaald in de baarmoeder.

Artsen weten al dat de basis voor gezondheid voor de geboorte wordt gelegd, maar het is nog niet duidelijk hoe dat precies gaat. Het nieuwe onderzoek Lifelines NEXT is een uitbreiding van een groot onderzoek naar chronische ziektes, Lifelines genaamd.

Hongerwinter

Projectleider Sicco Scherjon zegt tegen RTV Noord dat uit onderzoek naar de gevolgen van de hongerwinter in 1944-1945 al veel duidelijk is geworden. Kinderen van wie de moeder honger heeft geleden tijdens de zwangerschap blijken een verhoogde kans te hebben op overgewicht, diabetes en hoge bloeddruk.

De onderzoekers willen nu te weten komen wat een kind van de ouders meekrijgt, en wat vanuit leefstijl en omgeving wordt bepaald. Eén van de belangrijke punten is de ontwikkeling van het afweersysteem. 

Vanaf de derde maand van de zwangerschap worden deelnemers onderzocht. De aanstaande moeders laten bloed, ontlasting en moedermelk onderzoeken, en vullen vragenlijsten in over hun leefsituatie, leefstijl, voeding en gezondheid. De kinderen worden tot een jaar na hun geboorte gevolgd.

Dit is een artikel van

STER Reclame