Starbucks ANP

De Tweede Kamer gaat een snelle parlementaire enquête houden, ook wel mini-enquête genoemd, naar internationale belastingontwijking via Nederland. Een krappe meerderheid heeft voor het voorstel van PvdA en GroenLinks gestemd. Het is voor het eerst dat de Kamer dit middel gebruikt.

Aanleiding zijn de onthullingen in de Panama Papers. Ook de onderzoeken van de Europese Commissie naar verboden staatssteun brachten belastingdeals aan het licht van bijvoorbeeld StarbucksApple en Ikea.

Dubieuze rol

Volgens onderzoek stroomt er jaarlijks 4000 miljard euro in en weer uit Nederlandse financiële instellingen, door gunstige fiscale constructies. De Tweede Kamer wil weten of dat via ongewenste of illegale routes gaat, en of Nederlandse fiscale adviseurs hier een dubieuze rol in spelen.

Belastingexperts zijn bang dat de lege brievenbusfirma's slecht zijn voor het imago van Nederland als vestigingsland, omdat het de bedrijven die wel echt actief zijn in Nederland verdacht maakt en in een kwaad daglicht zet.

Volgens de regels van de mini-enquête kunnen Kamerleden personen en organisaties oproepen en ondervragen. Die zijn verplicht om mee te werken en kunnen onder ede worden verhoord. De Kamer is van plan brievenbusfirma's, belastingadviseurs en toezichthouders uit te nodigen. De verhoren zijn nog dit jaar.

STER reclame