NOS NieuwsAangepast

T-Mobile botst met overheid over prijsdiscriminatie op internet

  • Joost Schellevis

    Techredacteur

  • Joost Schellevis

    Techredacteur

Telecomproviders mogen in het internetverkeer op geen enkele manier discrimineren, dus ook niet door bepaalde diensten uit te sluiten van de databundel. Dat heeft de Eerste Kamer maandag besloten.

Als een provider ervoor kiest om klanten te laten betalen voor megabytes, zoals gebruikelijk is bij mobiel internet, mogen bepaalde diensten daar niet voor worden uitgezonderd. Alle partijen stemden daarmee in, behalve de PVV.

De regels zijn ingevoerd in het kader van netneutraliteit: het principe dat providers bepaalde soorten internetverkeer niet anders mogen behandelen dan andere soorten internetverkeer. Zo moet worden voorkomen dat internetproviders bepaalde diensten voortrekken ten koste van andere.

Strengere regels

Sinds april gelden de netneutraliteitsregels al in Europa, maar met het besluit van de Eerste Kamer gelden in Nederland strengere regels dan in de rest van Europa. In andere EU-landen mag het uitsluiten van bepaalde diensten van de databundel, zero rating genoemd, namelijk wel.

Telecomprovider T-Mobile kondigde gisteren nog een nieuwe dienst aan waarmee internetgebruikers onbeperkt mogen luisteren via muziekstreamingdiensten - waaronder Spotify, maar niet Apple Music - zonder dat het hen megabytes kost. Die dienst is door de beslissing van de Eerste Kamer nu dus illegaal.

Naar de rechter

T-Mobile is echter niet van plan om met de dienst te stoppen. Volgens het bedrijf zijn de Nederlandse regels in strijd met de Europese. "T-Mobile zal dan ook de belangen van haar klanten verdedigen tot aan de rechter", laat het bedrijf weten in een schriftelijke verklaring. "Wij vinden het onbegrijpelijk dat een minister van Economische Zaken zo omgaat met de belangen van de burgers en het bedrijfsleven", aldus het bedrijf.

Waakhond Autoriteit Consument & Markt is in ieder geval een onderzoek begonnen naar de nieuwe dienst van T-Mobile. Mocht er inderdaad sprake zijn van inbreuk op de wet, dan kunnen er boetes worden opgelegd. "Op het eerste gezicht lijkt dit heel sympathiek", schrijft de ACM. "Voor de lange termijn is het echter in het belang van internetgebruikers dat de providers op geen enkele manier sturen hoe iemand internet gebruikt."

T-Mobile beperkt de keuzevrijheid van internetters, terwijl het internet juist zo succesvol is geworden dankzij keuzevrijheid

David Korteweg, Bits of Freedom

T-Mobile verdedigt zich door te zeggen dat alle streamingdiensten mogen meedoen, en dat er dus geen sprake is van discriminatie. Maar daar is wel wat op af te dingen, zegt analist Tim Poulus van Telecompaper. "Want wat is een muziekstreamingdienst? Wat als ik een dienst maak die video én muziek doet, of als ik niet mee wil doen volgens de voorwaarden van T-Mobile?", aldus Poulus. In die gevallen moeten klanten nog steeds per megabyte aftikken.

Dat vindt ook burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom. "Als ik muziek wil luisteren via YouTube, kost dat in feite extra geld", aldus David Korteweg van die organisatie: videodiensten zijn namelijk uitgesloten van deelname. "Dus T-Mobile beperkt de keuzevrijheid van internetters, terwijl het internet juist zo succesvol is geworden dankzij keuzevrijheid." Korteweg heeft geen goed woord over voor de beslissing van T-Mobile. "Ze zeggen eigenlijk: hoe de meerderheid van de volksvertegenwoordiging er tegenaan kijkt vinden we niet belangrijk, we gaan ons gewoon niet aan de wet houden."

De GSMA, een branche-organisatie van onder meer telecomproviders, is het echter eens met T-Mobile. "De nieuwe regels in Nederland zijn in strijd met de Europese regelgeving", aldus de GSMA. "De wetgeving beperkt innovatie en zorgt ervoor dat Nederlandse en buitenlandse consumenten minder keus hebben", aldus de organisatie in een schriftelijke verklaring.

Ict-jurist Arnoud Engelfriet ziet de kansen van T-Mobile desondanks somber in. "In de Europese wet staat dat landen zelf invulling mogen geven aan de regels", aldus Engelfriet. "En dat heeft het kabinet gedaan." De kans is dan ook groot dat T-Mobile na een lange tocht naar de rechter klanten moet teleurstellen, verwacht Engelfriet.

Chatheffing

Sinds 2013 kent Nederland al netneutraliteit. Die wet werd ingevoerd nadat KPN aankondigde extra geld te willen vragen voor bepaalde internetdiensten, zoals WhatsApp; in de media destijds ook wel de 'chatheffing' genoemd. Vorig jaar kwam er echter een Europese netneutraliteit. Die gaat boven de Nederlandse wet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl