Edwin S. NOS

Edwin S., die een levenslange gevangenisstraf uitzit, mag resocialiseren. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald.

De man zit sinds 1992 vast. Hij is veroordeeld voor de moord op een man en het verwonden van een vrouw bij een overval in Badhoevedorp.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie had een kort geding aangespannen tegen een eerder besluit van de Haagse rechtbank. De rechtbank zei toen dat S. mocht beginnen aan resocialisatie. Het ministerie vindt dat S. nog niet aan de beurt is, omdat er in plannen van staatssecretaris Dijkhoff staat dat bij levenslang gestraften na 25 jaar wordt gekeken of iemand meer vrijheid krijgt. S. zit nu 24 jaar vast.

Het gerechtshof vindt dat de man nu al uitzicht moet krijgen op resocialisatie, mede door een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Dat oordeelde eerder dat levenslang zonder uitzicht op verlof onmenselijk is.

Moord

De staat moet nu een plan opstellen, zodat Edwin S. deel kan nemen aan resocialisatie-activiteiten. Hoe dat plan eruit moet zien, zegt het gerechtshof niet. Over eventuele strafvermindering heeft het hof ook niets gezegd. Levenslang is in Nederland echt levenslang.

STER reclame