NOS NieuwsAangepast

Het is nog lang geen 2016 voor Italiaanse homo-agent

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Italië

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Italië

"Homoseksualiteit is het laatste taboe in de politiekazernes en politiebureaus", zegt Simonetta Moro, politieagente in Bologna en voorzitter van de organisatie Polis Aperta. De vereniging met 200 leden komt op voor de homoseksuele en transgender-agenten binnen de Italiaanse veiligheidsdiensten. Van een haast clandestiene organisatie, die in het geheim vergaderde, treedt de groep nu naar buiten.

In een zaal in Milaan komen tientallen agenten in uniform openlijk bijeen om over homofobie en afwijzing binnen de politiediensten te praten. Het is extra moeilijk wanneer je als politieman of -vrouw uit de kast wilt komen. De arbeidscultuur en de soms harde omgangssfeer binnen de Italiaanse politie helpen je zeker niet, stelt Moro.

Bijeenkomst homoseksuele politieagenten in Milaan

"Collega’s durven niet uit de kast te komen omdat ze bang zijn dat het hun carrière benadeelt of blokkeert. Er is vooral angst over wat de chef er wel niet van zal vinden. Voor transseksuelen is het een graadje erger. Die moeten hun uniform inleveren als ze naar buiten treden."

Depressies

Wie binnen het Italiaanse politieapparaat naar buiten komt met zijn homoseksuele geaardheid kan het mikpunt van spot worden, weet Moro. "Ineens hangt er dan een mededeling op je kast in de kleedkamer: ‘Hier houden we niet van flikkers’.

Het vertrouwen dat agenten aan hun collega’s geven wordt meer dan eens geschonden. Het leidt ertoe dat agenten het korps verlaten. Het zorgt voor depressies, in een enkel geval tot zelfmoordpogingen."

Politieagente Simonetta Moro

Ze heeft zelf geluk gehad, zegt ze. Moro nam een paar jaar geleden deel aan een conferentie over homoseksuele agenten, georganiseerd door Europese politiediensten. Dat was haar moment om naar haar commandant te stappen als lesbische agente.

“Hij steunde me, en liet zich zelfs interviewen door de Italiaanse televisie toen mijn coming out landelijk nieuws werd.”

Franciscus

De moraal van de katholieke kerk drukt nog altijd sterk op de mening die Italianen over gays en lesbiennes hebben, meent Gabriele Guglielmo, die agent in de stad Turijn is. Het is er volgens hem ook niet beter op geworden met de komst van de meer liberale paus Franciscus.

"Hij heeft steeds gezegd dat hij niet wil oordelen over het leven van anderen. Maar het Vaticaan weigerde de nieuwe Franse ambassadeur te ontvangen omdat die behalve zeer katholiek ook openlijk homo is. Toen kardinalen zich opnieuw negatief uitspraken over gays, hield paus Franciscus zijn mond."

De Franse ambassadeur Stefanini werd door het Vaticaan niet ontvangen omdat hij openlijk homo is

De steun komt niet vanuit de kerk maar opvallend genoeg van de politiek, zegt Moro. "Toen twee vrouwelijke militairen onlangs hun relatie bij de gemeente lieten inschrijven kregen ze bijval van de minister van Defensie."

Pas dit jaar werd het in Italië mogelijk voor homostellen om hun relaties wettelijk te regelen. "Het is voor dit land heel belangrijk geweest, omdat het een wig drijft tussen de veroordelingen waarmee de kerk ons steeds in een hoek wegzet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl