De hertogin van Cambridge AFP

Catherine, de hertogin van Cambridge, brengt vandaag een bezoek aan Nederland. Het is de eerste buitenlandse reis die de vrouw van prins William in haar eentje maakt.

Vanmiddag reist ze naar Rotterdam voor een bezoek aan Bouwkeet, een openbare werkplaats voor de buurtbewoners van Bospolder-Tussendijk. Daniel White, de directeur van bouwkeet, vindt het heel bijzonder dat de hertogin komt, "want ze heeft dit project zelf uitgekozen om te bezoeken".

'Bouwkate'

Hij is al helemaal geïnstrueerd over hoe hij haar moet aanspreken. "We mogen haar aanspreken als 'de hertogin'. We mogen haar geen prinses noemen en absoluut geen Kate." Dat laatste zal nog moeilijk worden want met de naam van het project is de grap 'bouwkate' natuurlijk snel gemaakt.

Tijdens een bezoek aan een hospice in Londen AFP

Bouwkeet werd 2,5 week geleden officieel geopend. "Het is een openbare werkplaats in een buurt die wel wat kansen kan gebruiken", zegt White. Jongeren kunnen er terecht om te leren werken met hout, textiel, keramiek en metaal. Ook is er een spuiterij en een zogeheten fablab, een plek om dingen te ontwerpen en uit te vinden. 

Verder is er op het moment een textielprogramma waar vooral jongens aan het breien en naaien zijn.

Daniel White, directeur Bouwkeet Rotterdam

Het idee is dat jongeren er na schooltijd naar toe komen en dat ze hun eigen talenten ontdekken en zichzelf ontplooien. Maar ook andere  buurtbewoners kunnen gebruik maken van de werkplaatsen. "Als je wilt lassen in de werkplaats dan is dat prima. Als betaling vragen we dan bijvoorbeeld om iemand anders te leren lassen."

Fietswrak

"Als de hertogin langskomt zijn we met een aantal programma's bezig", vertelt White. "Zoals verdien een fiets, waarbij kinderen een oud fietswrak krijgen dat ze helemaal opknappen naar eigen inzicht en dat ze dan mogen houden als het klaar is. Verder is er op het moment een pc-programma, waar ze leren coderen en programmeren en een textielprogramma waar vooral jongens aan het breien en naaien zijn."

Met prins William bij een hulplijn voor mensen met psychische problemen AFP

Voor haar bezoek aan Rotterdam heeft de hertogin al een heel programma afgewerkt. Ze begint haar bezoek met een lunch met koning Willem-Alexander in zijn woning Villa Eikenhorst. Daarna bezoekt ze de tentoonstelling Hollanders in huis: Vermeer en tijdgenoten uit de Britse Royal Collection in het Mauritshuis in Den Haag. 

De tentoonstelling is een samenwerking tussen de Royal Collection en het Mauritshuis en was eerder te zien in Londen en Edinburgh. Er zijn topstukken te zien van Hollandse meesters als Johannes Vermeer en Jan Steen. 

Ook neemt de hertogin een kijkje bij groep 7 van de Prinses Ireneschool in Den Haag die een workshop tekenen en schilderen volgt in het Mauritshuis.

Hertogin Catherine studeerde kunstgeschiedenis aan de universiteit van St. Andrews in Schotland. Daar ontmoette ze ook prins William, die aan dezelfde universiteit studeerde.

Ze zijn inmiddels ruim vijf jaar getrouwd, en hebben twee kinderen, George en Charlotte.

Koninklijk huwelijk William en Kate 2011

STER reclame