Voorstanders van het homohuwelijk gingen in juni in Sydney de straat op AFP

Er komt geen referendum in Australië over het homohuwelijk. De Australische premier Malcolm Turnbull wilde Australiërs daar volgend voorjaar over laten stemmen, maar de sociaal-democratische oppositiepartij Labor steunt het plan niet. 

De centrum-rechtse coalitie heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer in Australië. Daarom was de steun van de oppositie nodig om het referendum erdoor te krijgen. Labor is wel voorstander van het homohuwelijk, maar wil dat het parlement zelfstandig een wet aanneemt die het homohuwelijk mogelijk maakt. De partij vindt niet dat de Australische kiezers daar toestemming voor moeten geven.

Politiek spelletje

Ook de Australische LHBT-gemeenschap zelf was sceptisch over het referendum. De uitslag daarvan zou niet bindend zijn, en dus zagen lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders het voorstel als een politiek spelletje waar toch niks mee gedaan zou worden.

Nu het referendum is afgewezen, komt het onderwerp op zijn vroegst over drie jaar weer ter sprake. Premier Turnbull had eerder al gezegd dat bij een afwijzing van het referendum het homohuwelijk niet besproken wordt in het parlement tot na de volgende verkiezingen in 2019.

STER reclame