Crisis in Belgisch kabinet, premier slaat 'Troonrede' over

De Belgische premier Michel AFP

De Belgische premier Michel laat vandaag verstek gaan bij de opening van het parlementaire jaar. Normaal leest de premier de beleidsverklaring, een soort stand van het land, voor tijdens de eerste echte werkdag van het parlement in oktober. Maar door onenigheid in zijn coalitie heeft hij deze Belgische variant op de Troonrede uitgesteld.

De ruzie in de coalitie van premier Michel gaat over de belastingen. Er is overeenstemming tussen de partijen om meer dan drie miljard euro te bezuinigen, maar over de hervorming van een aantal belastingen is grote onenigheid.

Zo willen de Vlaamse nationalisten van de NV-A de vennootschapsbelasting voor met name het midden- en kleinbedrijf verlagen. De christen-democraten (CDenV) willen een belasting op aandelen die snel van eigenaar verwisselen om zo speculatie tegen te gaan.

Niet terug

Vannacht leken de ministers in het kabinet dicht bij een akkoord. Vice-premier Kris Peeters (CDenV) verliet aan het eind van de avond de beraadslagingen voor overleg met zijn partij. De overige ministers dachten dat hij met een akkoord zou terugkomen, maar tot ongenoegen van de rest van het kabinet bleef hij weg.

Vrijdag moet de begroting worden ingeleverd bij de Europese Commissie. Het parlementaire jaar wordt overigens wel gewoon geopend, alleen dus zonder beleidsverklaring van het kabinet.

STER Reclame