ANP
NOS NieuwsAangepast

Moskeeën: eerst burgerlijk huwelijk, daarna trouwen bij imam

Een groep invloedrijke imams en moskeebesturen roept collega's op om geen islamitische huwelijken meer te sluiten, als het echtpaar nog niet getrouwd is voor de wet.

Aanleiding is een uitzending van het SBS-programma Undercover in Nederland. Daarin was te zien hoe in een moskee in Almere illegale islamitische huwelijken werden gesloten. Het is in Nederland niet toegestaan om meer dan een huwelijkspartner te hebben. Imams kunnen dat dus controleren door na te gaan of een stel voor de burgelijke stand is getrouwd.

Uitbuiting

Een huwelijk zonder wettelijke basis kan leiden tot schrijnende situaties zoals misbruik, mishandeling en uitbuiting, stellen de imams die de oproep doen.

De islam heeft volgens de briefschrijvers als doel de eer van gelovigen te bewaken en de mensenrechten te beschermen. Omdat dat volgens de groep in deze tijd alleen lukt als zaken wettelijk zijn vastgelegd, moeten Nederlandse moslims zich daaraan houden.

De ondertekenaars roepen alle moskeeën en imams "dringend doch beleefd" op om de wet te respecteren. Ook hopen ze dat moslimorganisaties met elkaar in gesprek gaan om de problemen op te lossen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl