Nominaties mooiste natuurgebied van Nederland bekendgemaakt

ANP

Een vakjury onder leiding van Pieter van Vollenhoven heeft dertien Nederlandse natuurgebieden bekendgemaakt die de strijd aangaan om de titel van 'Mooiste Natuurgebied van Nederland'. De verkiezing is een initiatief van staatssecretaris van Economische Zaken Van Dam.

Voor de verkiezing is door de jury een selectie gemaakt uit twintig inzendingen die voldeden aan de criteria om mee te mogen doen.

De genomineerde natuurgebieden

- NLDelta Biesbosch-Haringvliet (Noord-Brabant, Zuid-Holland)

- Nationaal Park Drentsche Aa (Drenthe)

- De Friese WIJlanden (Friesland)

- GrensparkLimburg (Limburg)

- Nationaal Park Heuvelrug (Utrecht, Noord-Holland);

- Nationaal Park Hollandse Duinen (Zuid-Holland);

- Nationaal Park Nieuw Land (Flevoland);

- Nationaal Park Oosterschelde (Zeeland);

- Saba en omringende zee (Saba);

- Van Gogh Nationaal Park (Noord-Brabant);

- De Veluwe (Gelderland);

- Het Nederlandse Waddengebied (Noord-Holland, Friesland en Groningen)

- Weerribben – Wieden (Overijssel)   

De drie gebieden met de meeste stemmen krijgen een bedrag van maximaal 300.000 euro voor investeringen. Ook worden de gebieden de komende jaren in binnen- en buitenland gepromoot als iconen van de Nederlandse natuur.

Staatssecretaris Van Dam wil met de publieksverkiezing mensen betrekken bij de Nederlandse natuur. Ook wil hij natuurgebieden de kans geven zich te ontwikkelen tot nationale symbolen zoals Amsterdam, Hollandse tulpen en molens. Met de investeringen moeten de natuurgebieden aantrekkelijker worden voor binnenlandse en buitenlandse bezoekers.

Het publiek kan tot maandag 31 oktober 13.00 uur online een stem uitbrengen. De vakjury kan los van de stemming een vierde gebied als winnaar aanwijzen.

STER Reclame