Yuri van Gelder en Bram van Bokhoven in betere tijden
NOS SportAangepast

Bondscoach Van Bokhoven reikt Van Gelder de hand: de bal ligt bij Yuri

De kersverse turnbondscoach Bram van Bokhoven voorziet geen conflicterende belangen als Yuri van Gelder besluit zijn carrière voort te zetten.

Van Gelder werd in augustus weggestuurd van de Olympische Spelen op voorspraak van Van Bokhoven. Dat gebeurde nadat de turner een nacht buiten het olympisch dorp had doorgebracht, waarbij hij bovendien alcohol had genuttigd. Mede daardoor miste Van Gelder de volgende dag de training.

Van Bokhoven verving in Rio de Janeiro de overleden Mitch Fenner als hoofdcoach, maar was bovendien jarenlang de persoonlijke trainer van Van Gelder.

“Er heeft een aantal gesprekken met Yuri plaatsgevonden. Op dit moment moet Yuri eerst duidelijkheid over zijn toekomst binnen het turnen verschaffen. Hij heeft het in beraad, is aan het nadenken wat hij wil, hoe hij zijn toekomst ziet. En afhankelijk daarvan zullen wij daar als KNGU op reageren. Maar in eerste instantie ligt de bal bij Yuri.”

Er zal echt wel het een en ander moeten gebeuren.

Bondscoach Bram van Bokhoven over de situatie rondom Yuri van Gelder

Mocht Van Gelder zijn loopbaan voortzetten, dan is hij voor de kwalificatie voor de grote toernooien afhankelijk van bondscoach Van Bokhoven, die gaat over EK- en WK-selecties. “Wij staan daar open in. Uiteraard is het zo dat we niet zomaar de draad weer kunnen oppakken. Er zal echt wel het een en ander moeten gebeuren.”

Gesprekken

Trainen doet Yuri van Gelder op dit moment in de trainingshal van Den Bosch, waar hij ook Van Bokhoven tegenkomt.

“We hebben een aantal gesprekken gehad. Dat is geen enkel probleem, ook geen geheim. Het is niet zo dat we ineens de grootste vijanden zijn. Tot de tijd dat hij er voor zichzelf uit is, geven we hem de ruimte en vrijheid om dat op zijn gemak te doen en mag hij gewoon in Den Bosch zijn trainingen doen. Dat is geen probleem.”

Bram van Bokhoven

Als bondscoach is Van Bokhoven niet meer de persoonlijke trainer van individuele turners. In de toekomst zal hij dus ook niet meer dagelijks met Van Gelder te maken hebben, als de ringenspecialist doorgaat. Het zou de situatie tussen de twee ook kunnen vergemakkelijken.

“Dat heeft voor mij geen onderdeel uitgemaakt van mijn besluit om verder te gaan in een andere functie. Het is niet van invloed geweest.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl