Getty Images

De olieprijs is naar het hoogste punt in een jaar tijd gestegen. Dat is gebeurd nadat de Russische president Poetin zei het besluit van de OPEC te volgen om de olieproductie te beperken. 

"Rusland is bereid om de maatregelen voor beperking van de productie te steunen en roept andere exporterende landen op om ook mee te doen", zei Poetin op een energiecongres in Istanbul. 

Twee weken geleden kwamen de olieproducerende landen 
overeen de productie van olie te beperken om op die manier de prijs op te stuwen. Toen steeg de olieprijs naar 48 dollar per vat. Na de uitspraken van Poetin kost een vat Noordzee-olie ruim 53 dollar. Dat is de hoogste stand sinds oktober vorig jaar. 

Verdere stijging 

Volgens de Saudische minister van Energiezaken kan door een productiebeperking de olieprijs verder stijgen naar 60 dollar per vat. Deze afspraken moeten in november nog wel definitief worden vastgelegd op een OPEC-vergadering in Wenen.

Rusland is de grootste olieproducent ter wereld, maar geen lid van de OPEC. Het land heeft de overheidsinkomsten sterk zien dalen vanwege de lage olieprijs. Ruim twee jaar geleden kostte een vat Noordzee-olie nog 100 dollar. 

STER reclame