NOS NieuwsAangepast

Onbeperkt muziek streamen met T-Mobile. Mag dat?

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Telecomprovider T-Mobile start morgen met een nieuwe dienst waarmee het bedrijf toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) uitdaagt. De provider gaat bij een aantal abonnementen de megabytes voor het streamen van muziek niet meer meerekenen. Dit wordt zero-rating genoemd en dat mag niet volgens de Nederlandse wet, zegt de ACM.

Abonnees van de zogenoemde Stel Samen en Stel Bij-abonnementen die 6 of meer GB data per maand krijgen, verbruiken geen data meer bij het luisteren naar muziekdiensten zoals Spotify. Apple Music doet vooralsnog niet mee, maar is wel welkom. Volgens T-Mobile krijgen honderdduizenden klanten toegang tot de nieuwe dienst.

Volgens T-Mobile geeft de nieuwe dienst consumenten meer vrijheid. De provider stelt dat mensen nu nog heel vaak muziek via wifi streamen en niet via het mobiele netwerk. Het bedrijf verwacht dat met de nieuwe dienst veel meer mensen via 4G muziek gaan streamen.

Tegen de wet?

"Zoals de dienst nu wordt omschreven, is deze tegen de wet", zegt een woordvoerster van de ACM. De waakhond zegt de nieuwe dienst van T-Mobile te gaan onderzoeken en verwacht snel met conclusies te komen. De kans is groot dat dit betekent dat de provider wordt opgedragen ermee te stoppen.

T-Mobile realiseert zich dit, maar zet toch door. "We houden ons aan de Europese richtlijnen." De provider wijst daarmee op nieuwe netneutraliteit-regels, die eerder dit jaar in Brussel zijn aangenomen. Daarin staat dat het toepassen van zero-rating wél mag. Maar de ACM stelt dat de Nederlandse uitleg van de wet voorgaat.

Ict-jurist Arnoud Engelfriet noemt de nieuwe dienst van T-Mobile merkwaardig. "Dit mag gewoon niet volgens de Nederlandse wet. De nieuwe regels in Brussel zeggen dat zero-rating mag om kwaliteit van het netwerk te verbeteren, zodat bijvoorbeeld 112 bereikbaar blijft. Maar het is niet bedoeld voor commerciële doeleinden. Ik denk dat de ACM deze zaak vrij makkelijk kan winnen."

KPN en Spotify

De zaak doet sterk denken aan wat er vorig jaar bij KPN en streamingdienst Spotify gebeurde. De provider bood toen ook een abonnement aan waarbij de MB’s bij het online luisteren naar muziek niet meetelden. De ACM tikte KPN daar toen over op de vingers. De dienst moest stoppen.

Morgen stemt de Eerste Kamer over het behouden van de strenge netneutraliteitregels in Nederland. T-Mobile gaat ervan uit dat de wet wordt aangenomen. "We denken dat onze klanten dit heel fijn vinden en we gaan voor hen vechten." Daarmee lijkt de kans groot dat het uiteindelijk een rechtszaak wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl