De politie verspreidde foto's van de terreurverdachte AFP

De Syriër die vannacht werd opgepakt in Leipzig had vermoedelijk contacten met terreurgroep IS. Dat is gebleken uit het onderzoek tot nu toe, heeft de Duitse justitie bekendgemaakt, zonder concrete bewijzen te geven. De politie had op zaterdag een klopjacht geopend op de man omdat hij van plan zou zijn een terreuraanslag te plegen.

Wat het doelwit van de aanslag zou zijn geweest, is onduidelijk, maar volgens minister Thomas de Maizière van Binnenlandse Zaken waren de voorbereidingen vergelijkbaar met die voor de aanslagen van Parijs en Brussel. 

De Syriër, de 22-jarige Jaber Albakr, werd dankzij drie andere Syriërs aangehouden. Albakr had een van hen volgens Der Spiegel gisteravond aangesproken op het station van Leipzig, met het verzoek om bij hem te overnachten. De Syriër stemde in, maar waarschuwde later de politie. Agenten vonden de verdachte Syriër daarna gekneveld in de woning. 

Springstof 

Zaterdag deed de politie in verband met de dreiging al een inval in een woning in Chemnitz, dat zo'n 85 kilometer ten zuidoosten van Leipzig ligt. Albakr wist toen te ontkomen, ondanks het lossen van een waarschuwingsschot door de politie. Justitie zei daarover dat er niet gericht op de verdachte is geschoten om buurtbewoners niet in gevaar te brengen. 

In het huis werd 1,5 kilo zeer explosief materiaal gevonden, en andere materialen om onder meer een bomgordel mee te maken. Nadat hij was ontkomen werden de controles op luchthavens en treinstations verscherpt.  

De verhuurder van het huis, ook een Syrische vluchteling, is eveneens aangehouden. De man (33) wordt ervan verdacht zijn huis ter beschikking te hebben gesteld en te hebben geholpen bij het beramen van een aanslag. 

Ablakr kwam in februari 2015 als vluchteling aan in München. Kort daarna vertrok hij naar Chemnitz. Hij kreeg in oktober van datzelfde jaar een verblijfsvergunning voor drie jaar. 

STER reclame