Koning Bhumibol in 2011 AFP

De gezondheid van de Thaise koning Bhumibol gaat hard achteruit. Afgelopen weekend daalde zijn bloeddruk drastisch, nadat hij een hemodialyse had ondergaan.

Het was al bekend dat de koning bloedvergiftiging en een longontsteking had. Bij de behandeling die hij kreeg, werd zijn bloed gefilterd door middel van een kunstnier. Artsen proberen op dit moment zijn toestand te stabiliseren met medicatie. 

Koning Bhumibol, ook wel bekend als Rama IX, is de langst heersende vorst ter wereld. Hij is al sinds 1950 koning van Thailand

Veel gezondheidsproblemen

De 88-jarige koning kampt al langere tijd met gezondheidsproblemen. Hij bracht het afgelopen jaar veel tijd door in het ziekenhuis. Op 11 januari is hij voor het laatst in het openbaar gezien. 

Het is vrij ongebruikelijk dat slecht nieuws over de gezondheidstoestand van de Thaise koning naar buiten wordt gebracht. Vaak wordt er alleen informatie gegeven als zijn gezondheid verbeterd is. 

De koning wordt zeer vereerd door het Thaise volk. Er zijn overal op straat grote foto's van hem afgebeeld en in de bioscoop wordt voor aanvang van een voorstelling muziek ter ere van hem gespeeld. De slechte gezondheid van Bhumibol is dan ook een grote zorg voor de Thai.

Voor de Thai is hun koning heilig Reuters

STER reclame