NOS NieuwsAangepast

Oppositie geheimzinnig over torentjesoverleg Oekraïnereferendum

Kamerleden van VVD, PvdA, CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks en SGP zijn vanmorgen op het torentje geweest om met het kabinet te bespreken hoe het verder moet met het Oekraïne-verdrag. Na afloop van het gesprek werd weinig duidelijk over de inhoud ervan.

Het gesprek duurde iets langer dan een uur. Na afloop wilden Kamerleden maar weinig zeggen. "Ik heb geluisterd zoals ik heb aangekondigd", zei CDA-leider Buma. "Als ik word uitgenodigd vind ik dat netjes om te doen."

Op de vraag of het zinnig was geweest om te luisteren gaven Kamerleden geen antwoord. "We gaan nu eens nadenken over alles wat er is gezegd", wilde GroenLinks-leider Klaver nog kwijt.

SP en PVV waren niet voor het gesprek uitgenodigd. De partijleiders Roemer en Wilders benadrukten allebei dat er volgens hen maar één mogelijke uitkomst kan zijn van het referendum: Nederland moet niet ratificeren.

Volgens hen moet niet "in achterkamertjes" worden gekeken hoe het referendum kan worden "genegeerd". Roemer vindt het een rare poppenkast en volgens Wilders is het de wereld op zijn kop om te kijken of het verdrag met Oekraïne toch kan doorgaan.

Smal pad

In april stemde een meerderheid van de kiezers tijdens een raadgevend referendum tegen het verdrag. Rutte liet daarop weten in Brussel te gaan zoeken naar een uitweg waarmee recht wordt gedaan aan de nee-stem. De Kamer wil dat Rutte voor 1 november met een reactie op de uitslag komt.

Rutte zei afgelopen vrijdag dat de oplossing alleen via een heel smal paadje te bereiken is, omdat andere EU-landen het verdrag al hebben ondertekend en delen ervan al in werking zijn.

Volgens de premier wordt er achter de schermen door hem en andere partijen hard gewerkt om toch een gaatje te vinden, waardoor er nog iets kan worden aangepast. Het kabinet zoekt waarschijnlijk steun voor een oplossing.

'Luisteren'CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks en SGP zeiden voorafgaand aan het gesprek nog steeds te vinden dat er recht moet worden gedaan aan de uitslag.

GroenLinks-leider Klaver bij aankomst: "Het kabinet denkt dat ze een list hebben gevonden om hiermee om te gaan, ik weet het niet. Ik ga ernaar luisteren. Misschien hebben ze wel iets briljants gevonden."

Andere Kamerleden zeiden ook "vooral te gaan luisteren".

'Misschien is er wel een briljante oplossing'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl