NOS NieuwsAangepast

Hoorzitting in Kamer met Turkse organisaties

De Tweede Kamer spreekt op dit moment met Turkse organisaties om een beeld te krijgen van de maatschappelijke gevolgen in ons land van de couppoging in Turkije. Achttien organisaties zijn te gast tijdens een hoorzitting in de Enquetezaal van de Kamer.

De Kamer wil onder andere meer te weten komen over banden en geldstromen tussen Turkse organisaties in Nederland en de Turkse overheid. Ook de spanningen die na de Turkse coup in ons land ontstonden staan op de agenda.

In de nasleep van de mislukte coup deden 175 mensen in ons land aangifte van bedreiging, intimidatie en geweld. Voor de hoorzitting zijn organisaties met verschillende achtergronden uitgenodigd.

Samenwerking stoppen

Deze zomer bleek een Kamermeerderheid achter het idee van SP-Kamerlid Karabulut te staan om de Turkse organisaties onder de loep te nemen. Volgens Karabulut is dat nodig omdat sommige organisaties waar onze regering mee samenwerkt om integratie te bevorderen eigenlijk aan de leiband van de Turkse regering lopen. Karabulut wil dat de Nederlandse regering stopt met het samenwerken met organisaties die financieel en organisatorisch worden gesteund door Turkije.

Eerder had minister Asscher een gesprek met vertegenwoordigers van vijftien organisaties over de onderlinge spanningen in ons land. Op aandringen van de minister namen de organisaties afstand van intimidaties.

De hoorzitting duurt de hele dag en is live te volgen op NPO Politiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl