Hollandse Hoogte | Marco van Middelkoop
NOS NieuwsAangepast

Essent gaat 'schone' gascentrale Moerdijk in 2018 sluiten

Energieproducent Essent sluit per 1 februari 2018 de gasgestookte warmtekrachtcentrale Moerdijk. Het moederbedrijf van Essent, RWE, meldt dat daarnaast de vier kleine gasgestookte warmtekrachtcentrales in Erica, Klazienaveen, Den Bosch en Bergen op Zoom vanaf 1 december van het energienet worden gehaald. De vier centrales waren al in 2012 stilgelegd.

"Moerdijk 1 gaat noodgedwongen in de mottenballen", zegt RWE. "Het is geen gemakkelijk besluit want het zijn technisch gezien uitstekende installaties, maar onder de huidige marktomstandigheden is het niet meer rendabel." Eén van de klanten gaat bijvoorbeeld voor zijn eigen fabriek zelf energie opwekken.

Moerdijk heeft een vermogen van 339 megawatt. De centrale voorziet de industrie in Moerdijk van energie en levert deels ook aan het net.

Wrang

Vorige week maakte een andere energieproducent bekend dat een deel van de gascentrales sluit. Engie, onderdeel van GDF Suez, sluit definitief twee van de vijf eenheden van de Eemscentrale bij Delfzijl. Engie kiest niet voor volledige sluiting, want dat is duur terwijl er geen inkomsten meer zijn. De reden voor de afbouw is de afgenomen vraag naar energie en de toegenomen productie van zonne- en windenergie.

Steenkolencentrales draaien momenteel wel dankzij de goedkopere steenkool. Dat uitgerekend gascentrales worden gesloten en kolencentrales openblijven is wrang. Gascentrales zijn veel schoner dan kolencentrales, omdat ze minder CO2 uitstoten.

De energiebedrijven beklemtonen dat er nog een lange periode nodig zal zijn waarbij oude centrales draaien naast duurzaam opgewekte energie, onder meer om pieken in verbruik op te vangen en als reserve, voor als het niet waait of de zon niet schijnt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl