Colombiaanse president geeft geld Nobelprijs aan slachtoffers

Aangepast
De Colombiaanse president Santos omhelst een van de nabestaanden van de aanval in Bojaya tijdens een herdenkingsdienst. Reuters

De Colombiaanse president Santos doneert het geld dat bij de Nobelprijs voor de Vrede hoort aan de slachtoffers van de al 52 jaar durende burgeroorlog in zijn land. Santos kreeg de prijs waaraan zo'n 830.000 euro is verbonden vrijdag toegekend van het Noorse Nobelcomité.  

Santos kreeg de prijs voor zijn inspanningen om een akkoord met guerrillabeweging FARC te bewerkstelligen. Dat akkoord werd door het Colombiaanse volk in een referendum met een minieme meerderheid verworpen.

Bojaya

De president maakte de donatie dit weekend bekend bij een bezoek aan de plaats Bojaya dat hard is getroffen door de strijd. Na overleg met mijn familie heb ik besloten om de acht miljoen Zweedse kronen aan de slachtoffers te doneren, zei Santos. Hij beloofde de inwoners dat hij er alles aan zal doen om het akkoord met de FARC te redden. 

Meer dan 96 procent van de inwoners van Bojaya stemde voor het akkoord. In 2002 kwamen in de plaats 79 mensen om het leven bij een mortieraanval door de FARC op een kerk in een poging om de stad in te nemen tijdens een gevecht met rechtse paramilitairen.

Santos droeg de Nobelprijs voor de Vrede vrijdag op aan het Colombiaanse volk.    

STER Reclame