Reuters

Donald Trump en Hillary Clinton weigerden elkaar een hand te geven aan het begin van hun tweede debat en daarmee was de toon gezet. Op de Washington University in St. Louis werd flink met modder gegooid, onder meer over Trumps Pussy-video en Clintons e-mails. Ook de ontrouw van Bill Clinton kwam ter sprake. 

Geen handje aan het begin, een kleintje aan het eind

Vlak voor het debat gaf Trump een persconferentie met vrouwen die Hillary's man Bill Clinton in het verleden hebben beschuldigd van aanranding of verkrachting. Trump kwam het afgelopen weekend zelf onder vuur te liggen door het uitlekken van een video met seksistische opmerkingen.

Debatleider Anderson Cooper bracht de 'Grab them by their pussy'-video meteen ter sprake. Trump zei dat hij zijn excuses heeft aangeboden en dat het "kleedkamerpraat" was. Volgens hem zijn er grotere problemen zoals Islamitische Staat.

"Ik heb veel respect voor vrouwen, niemand heeft meer respect voor vrouwen dan ik. Ik heb beschamende dingen gezegd, maar vrouwen hebben respect voor mij." Cooper vroeg of hij vrouwen ongewenst heeft gekust of in hun kruis heeft gegrepen. "Nee, dat heb ik niet", zei Trump. 

Ongeschikt 

Clinton zei dat ze er, net als vele anderen in de VS in de afgelopen 48 uur, heeft nagedacht over wat er is gezegd. "Met alle andere kandidaten ben ik het misschien niet eens geweest, maar ik heb nooit getwijfeld aan hun geschiktheid. Maar bij Trump is dat anders. Wat we vrijdag hoorden, was hoe Donald denkt over vrouwen. Volgens hem staat het niet voor de man die hij is, maar ik denk dat het precies staat voor wie hij is." Clinton noemde Trump ongeschikt als president. 

"Maar het is niet alleen zijn standpunt over vrouwen. Ook immigranten, Afro-Amerikanen, veteranen, moslims, latino's heeft hij beledigd. Het land moet zich afvragen wie het is. Dit is niet wie wij zijn."

"Het zijn maar woorden, mensen", zei Trump. "Wat Bill Clinton heeft gedaan is veel erger. Er is geen politicus geweest die vrouwen zo heeft misbruikt als Bill Clinton." 

"Veel van wat hij zegt is niet waar, maar hij mag de campagne voeren zoals hij wil", riposteerde Clinton. "Ik doe wat Michelle Obama mij adviseerde: when they go low, you go high."  

Bill Clinton in de zaal van de Washington University NOS

Trump viel Clinton aan op meer dan 30.000 e-mails die ze zou hebben gewist. Die e-mails verstuurde ze als minister van Buitenlandse Zaken. "Als ik gekozen word, dan vraag ik mijn minister van Justitie om een speciale aanklager te benoemen om de zaak onder de loep te nemen", beloofde Trump. "U hoort in de gevangenis."   

Trump vond dat debatleider Anderson Cooper niet doorvroeg over de e-mails. "Het is 1 tegen 3 hier vanavond", zei hij. Ook daarna was hij het niet altijd met de debatleiders eens.

'Jij gaat de gevangenis in'

De twee presidentiële kandidaten ruzieden door, onder meer over Rusland. Nog nooit in de geschiedenis van dit land heeft een buitenlandse mogendheid zo zijn best gedaan om de uitkomst van onze verkiezingen te beïnvloeden, zei Clinton. "Ze doen het niet om mij verkozen te krijgen." Ze vindt dat de VS antwoorden verdient, ook over Trumps belangen in Rusland.

"Ik ken Poetin niet", was zijn antwoord. Hij zei dat zijn tegenstanders hem steeds proberen aan te wrijven dat hij banden met de Russen heeft. "Ik denk dat het goed is als we met de Russen overweg kunnen, dan kunnen we IS samen bestrijden. Maar ik heb daar geen zakenbelangen. Ik heb geen Russische leningen."

"Ze doet stoer over Rusland, maar ons kernwapenprogramma loopt achter", zei Trump. Dat had de regering, waar Clinton deel van uitmaakte, volgens hem niet moeten toestaan.

Een groot deel van het debat over Rusland ging ook over Syrië. Ze zei het onderzoek naar oorlogsmisdaden van Rusland in Syrië te steunen. Het inzetten van Amerikaanse grondtroepen in Syrië noemde ze niet verstandig, wel wil ze Amerikaanse commando's in Syrië inzetten en no-flyzones boven Syrië.

Trump maakte duidelijk dat hij niet militair wil optreden tegen het Syrische regime, in tegenstelling tot wat zijn vice-presidentskandidaat Mike Pence eerder zei. Hij noemde IS het belangrijkste doelwit. 

Het debat werd ook fel rondom de belastingwetgeving. Trump kwam eerder onder vuur te liggen na een publicatie in The New York Times omdat hij bijna een miljard dollar verlies opgaf bij zijn belastingaangifte en dat bedrag aftrok. 

Hij gaf – al eerder – toe 960 miljoen dollar te hebben afgetrokken, want dat was niet illegaal. "Ik heb ook honderden miljoenen aan belastingen betaald. Veel van haar vrienden hebben grotere aftrekposten opgevoerd." Hij verweet Clinton dat ze als senator niets aan de belastingwetgeving heeft gedaan. "Ze was een ramp als senator."

Clinton verweet Trump dat hij in een alternatieve werkelijkheid leeft. De plannen van Trump zouden volgens Clinton tot recessie leiden. "Hij wil de rijken en de bedrijven de grootste korting op hun belastingen geven die er ooit is geweest. Dat zorgt voor een verhoging van de belastingen van de middenklasse." 

'Haat in haar hart'

De debatleider vroeg Clinton naar haar opmerkingen over Trumps aanhangers, die ze 'deplorables' noemde. Ze zei dat ze daar excuses voor had aangeboden en dat haar echte probleem niet met Trumps aanhangers is, maar met Trump zelf. 

Trump zei vervolgens dat ze het wel degelijk meende toen ze de opmerkingen maakte over zijn achterban. "Ze heeft haat in haar hart", volgens de Republikein.

Aan het eind van het debat moesten de twee kandidaten een positieve eigenschap van elkaar noemen. Clinton zei dat ze respect heeft voor Trumps talentvolle en toegewijde kinderen. "Dat zegt heel veel over Donald."

Die beschouwde dat als een compliment, ook al zei hij er meteen bij dat hij niet zeker wist of ze het zo bedoeld had. Hij prees Clinton voor haar vechtlust. "Ze geeft niet op, dat zie ik als een goede eigenschap."

Na afloop gaven ze elkaar toch een lauw handje, waarbij ze elkaar nauwelijks aankeken.

Meer video's over de Amerikaanse verkiezingen vind je op onze speciale site NOS The Series:

NOS The Series

STER reclame