Noodtoestand uitgeroepen in Ethiopië na dagen van rellen

AFP

De regering van Ethiopië heeft de noodtoestand uitgeroepen na een week van rellen en aanvallen op bedrijven. In een toespraak op televisie zei premier Hailemariam Desalegn dat er een eind moet komen aan het geweld, vooral in de regio Oromia waar de meeste gewelddadige protesten zijn.

"Het belangrijkste is de veiligheid van onze inwoners", zei de premier. "Bovendien moet er een einde komen aan de vernielingen die worden aangericht aan bedrijven, scholen, gezondheidscentra en overheidsgebouwen."

De afgelopen week zijn er elf bedrijven verwoest, waaronder drie Nederlandse ondernemingen. Begin september waren ook al Nederlandse bedrijven aangevallen.

Landeigendom

De aanvallers zijn tegenstanders van de regering. Ze protesteren al langer omdat de staat zich land wil toe-eigenen en wil gebruiken om de hoofdstad uit te breiden en ruimte te bieden aan internationale bedrijven. Dat beleid heeft geleid tot een sterke economische groei, maar mensenrechtenorganisaties wijzen op ernstige mensenrechtenschendingen van een regime dat steeds autoritairder optreedt. Bij het langslepend conflict vielen in twee jaar tijd honderden doden.

Inwoners zeggen dat de regering ook het internet heeft geblokkeerd zodat demonstranten sociale media niet kunnen gebruiken om mensen op te roepen mee te doen aan een protest. 

Demonstranten hebben vandaag wegen geblokkeerd in de hoofdstad Addis Abeba. Zo willen ze voorkomen dat iemand de stad verlaat. Wie dat toch probeert, wordt aangevallen en met stenen bekogeld.

STER Reclame