AFP
NOS NieuwsAangepast

Ook Clinton heeft een probleempje: gelekte privé-toespraken

Vergeleken met Donald 'grab 'em by the pussy' Trump hoeft Hillary Clinton niet heel erg te vrezen voor het tweede debat komende nacht, maar potentiële problemen zijn er wel: de WikiLeaks-mails.

De klokkenluiderssite heeft privé-toespraken gelekt van de Democratische presidentskandidaat. Het gaat om speeches die zij na haar periode als minister van Buitenlandse Zaken gaf voor verscheidene banken. In de duurbetaalde toespraken is ze veel vriendelijker tegenover de financiële sector dan ze tijdens haar verkiezingscampagne doet geloven.

De mails werden van de e-mailserver gehaald van John Podesta, voorzitter van Clintons campagneteam. Die wilde niet zeggen of de tekstfragmenten authentiek zijn. In een reactie laat hij weten "geen tijd te hebben om na te gaan welke e-mails nep en welke echt zijn".

In de uitgelekte toespraken is te lezen dat Clinton bankiers van Goldman Sachs "de slimste mensen" noemt. Ook vertelt ze Wall Street-insiders dat zij de aangewezen personen zijn om de financiële sector te hervormen. In een andere speech spreekt ze over haar droom van een "gemeenschappelijke markt met open grenzen".

Dat zijn standpunten waar ze tijdens haar campagne niet openlijk voor is uitgekomen. De verwachting is wel dat Trump de tekstfragmenten zal noemen tijdens het tweede verkiezingsdebat.

Ook John Podesta vreest daarvoor. Volgens hem hebben Russen zijn server gehackt om Trump in het zadel te helpen. "Daar ben ik niet blij mee", schrijft hij.

Geweigerd

Clinton zou zo'n 21 miljoen dollar hebben verdiend met de toespraken, die ze gaf in 2013 en 2014. Ze had steeds geweigerd de speeches openbaar te maken.

Bernie Sanders, haar concurrent tijdens de voorverkiezingen bij de Democraten, had daar herhaaldelijk om gevraagd. Sanders-aanhangers beschuldigden Clinton ervan te nauwe banden te hebben met de financiële sector.

Volgens persbureau AP had het campagneteam van Trump gehoopt dat de gelekte speeches Clinton aan het wankelen zouden brengen. Maar doordat vrijdag de controversiële video opdook met seksistische opmerkingen uit de mond van de Republikein, is dat plan in het water gevallen.

Meer zien over de Amerikaanse verkiezingen? Bekijk tientallen video's in NOS The Series op onze speciale site:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl