NOS Wielrennen Aangepast

'Dit worden de slechtste WK wielrennen ooit'

Doha 2016

Vandaag gaat het er toch echt van komen. In de woestijn van Qatar gaat er gefietst worden om wereldtitels. Veel enthousiasme is er op voorhand bepaald niet. "Ik verwacht dat dit de slechtste WK ooit zullen worden." 

Jos van Emden is op z'n zachtst gezegd geen fan van de locatie. "Maar dat heeft de UCI over zichzelf afgeroepen", voegt de renner van Lotto-Jumbo nog een kritische noot toe. 

Van Emden, die het gebrek aan supporters en sfeer als belangrijkste graadmeter neemt voor zijn voorspelling, is niet de enige criticaster. Alle wielerploegen ageerden de laatste maanden tegen de UCI. Want de internationale wielerunie zou alleen aan zijn eigen inkomsten denken.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Wielerploegen betalen het feestje van de UCI'

Het is een publiek geheim dat er liefst zestien miljoen euro van een Qatarse rekening overvloeien in de kas van de UCI. Alleen maar voor de organisatie van het evenement, dat voor de eerste keer in het Midden-Oosten plaatsheeft. 

En de wielerploegen? Zij zouden er geen cent aan overhouden. Terwijl ze wel voor de onkosten opdraaien. En dat ging te ver. "Wij betalen eigenlijk het feestje van de UCI", zegt Richard Plugge, die naast zijn baan als directeur van Lotto-Jumbo ook de belangen van wielerploegen behartigt in de AIGCP. 

Van Emden gooit er nog een schepje bovenop. "De UCI zou er voor ons moeten zijn. Maar wij als renners hebben nu het idee dat ze er niet voor ons zijn, maar juist voor zichzelf."

Wij hadden ons hotel al afgezegd. De UCI is op het laatste moment pas overstag gegaan.

Lotto-Jumbo-directeur Richard Plugge

"Als het op zo'n locatie is, dan moet je iets doen richting de teams die dat feestje voor jou bouwen." Aanvankelijk weigerde de UCI de teams tegemoet te komen, met een boycot voor de ploegentijdrit als resultaat.

"Hoe spannend het was of het wel door zou gaan? Heel spannend. De UCI is op het laatste moment pas overstag gegaan. We hadden ons hotel al afgezegd. Uiteindelijk zijn ze onze wensen en eisen toch tegemoetgekomen."

Naar verluidt krijgen de ploegen die uiteindelijk wel meedoen (slechts tien van de achttien WorldTour-teams staan vanmiddag aan de start) een paar duizend euro vergoeding. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Van Emden: ploegentijdrit is zwaarste onderdeel

Het kan dus doorgaan. En met BMC en Etixx - Quick-Step (o.a. Niki Terpstra) staan de twee sterkste teams ook nog aan het vertrek. Lotto-Jumbo mikt op een podiumplaats. 

De Nederlandse formatie is sinds maandag in Qatar om aan de omstandigheden te wennen. Het team gaf zijn renners speciale schema's mee om aan de hitte te wennen. "Ik heb wel wat sessies in de klimaatkamer en de sauna achter de rug", zei de Belg Victor Campenaerts tegen Sporza.

Lotto-Jumbo kanshebber voor podium

Hij denkt dat Lotto-Jumbo in de buurt van het podium kan komen. "Na BMC en Etixx ligt de strijd open." Ook Van Emden schaart zijn team bij de beste outsiders. "Er zijn vier ploegen die dicht bij elkaar zitten. Het kan een derde plek worden, maar ook een zesde." 

STER reclame